Search
Close this search box.

Xavier Felipó ha d’aclarir aquest dimarts a la Batllia els forats de l’estafa de Valora

Loading

Després de dos anys de la darrera compareixença de Xavier Felipó a la Batllia, l’exdirector general de Valora ha estat convocat a una nova declaració judicial, aquest dimarts vinent, dia 18 d’abril. Actualment, és l’única persona processada per l’estafa d’aquesta gestora de patrimonis, que va ser intervinguda ara fa més de 16 anys. 

Les diligències judicials, que durant aquest temps han dut a terme cinc batlles diferents -als quals s’han afegit, recentment, dos nous batlles de reforç-  mostren greus mancances. A més, davant l’escandalosa paràlisi del cas a la Batllia, les víctimes de la presumpta estafa han hagut de recórrer quatre vegades al Tribunal Constitucional per donar un impuls processal a la causa.

 La situació d’insolvència que al·lega Xavier Felipó presenta molts forats que, malgrat la petició de les víctimes, mai no han estat investigats. La fallida de Valora va provocar unes pèrdues de 22 milions d’euros i va deixar uns 400 damnificats, en la majoria estrangers.

LA FERRETERIA PRINCIPAT LI PAGA UN SALARI 

Xavier Felipó està empleat a l’empresa familiar Ferreteria Principat, de la qual, segons les seves pròpies declaracions, rep un salari mínim mensual, cosa que li permet mantenir una convenient situació d’insolvència permanent. 

La seva suposada situació econòmica actual contrasta amb l’alt nivell de vida que portava Xavier Felipó quan era director general de Valora. En els cinc anys en què va ocupar aquest càrrec (2002-7), segons ha manifestat ell mateix, s’hauria gastat prop de  600.000 euros, que va ser la seva remuneració cobrada durant aquest període. Efectivament, quan Valora va ser intervinguda, Xavier Felipó no tenia res als seus comptes bancaris i s’acabava de vendre el seu flamant BMW 350 D.

UN PIS I UN COMPTE A VALORA A NOM SEU ES VAN TRASPASSAR A UN CLIENT 

Pocs dies després de la intervenció de Valora, el 30 de gener del 2007, el notari andorrà Josep Estañol va fer un canvi de nom d’un pis que anava a nom de Xavier Felipó per passar-lo a titularitat d’un client seu.  A aquest efecte, van presentar un document privat de la mateixa data que indicava que el propietari real del pis era el client i que Xavier Felipó actuava només com a fiduciari. 

Això es va produir una setmana abans de la comunicació de la batlle, del 9 de febrer del 2007, per la qual s’embargaven tots els béns a nom de Xavier Felipó.

A aquest mateix client, també se li van transferir els diners que hi havia en un compte a nom de Xavier Felipó, del qual el client va confirmar ser el beneficiari econòmic, malgrat que aquest client ja tenia un altre compte a Valora. El saldo liquidat d’aquest compte de Xavier Felipó va ser de 183.556,73 euros, que van ser  entregats al client.

INVERSIONS IMMOBILIÀRIES A ESPANYA NO INVESTIGADES

Xavier Felipó va declarar a la Batllia que no tenia cap patrimoni i que només havia fet unes inversions a tres promocions immobiliàries a Espanya, cosa que mai s’ha investigat. A petició de la Batllia, Felipó va aportar els documents d’unes inversions per un import total de 130.100 euros  i va informar que li havia signat al seu soci uns documents, ja que aquest havia resultat perjudicat per Valora. Aquesta afirmació seria, doncs, un reconeixement explícit d’un presumpte delicte d’alçament de béns. 

D’altra banda, Xavier Felipó consta com a administrador i accionista únic d’una societat a Espanya, Direct Way Europe SL, relacionada amb el mateix client, a la qual va transferir un total de 400.000 euros del seu compte de Crèdit Andorrà. La Batllia ha denegat als perjudicats qualsevol investigació sobre aquestes qüestions.   

MATUSSERA INSTRUCCIÓ JUDICIAL

A la sorprenent inacció crònica de la Batllia en el cas Valora, s’hi afegeix una investigació que presenta moltes llacunes.

No va ser fins un cop els perjudicats van tenir accés a tot el sumari, l’any 2018, que es van poder demanar diligències complementàries. Després de més de cinc anys sense resposta, la petició d’aquestes diligències ha estat tombada per la batlle, sense donar pràcticament cap explicació i amb l’únic objectiu d’anticipar-se a l’última sentència del Tribunal Constitucional, que  reconeixia novament el dret d’una víctima de l’estafa de Valora a un judici de durada raonable i comminant la batlle a actuar.

A més dels punts esmentats prèviament, entre d’altres, queden obertes aquestes línies d’investigació que no s’han volgut seguir:

-A qui va regalar Xavier Felipó prop de 600.000 euros?

 Les quantitats entregades de més a alguns clients per prop de 600.000 euros van anar en detriment d’altres clients. No es pot saber qui eren aquestes persones, ja que s’ha negat l’accés a les peces separades dels clients.

 El liquidador de Valora, Raül González, actual president de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), va escriure en el seu informe que havien contactat a alguns clients per retornar-los els diners i que, en cas de no retorn, s’haurien d’emprendre accions judicials.  Inversemblant, però real: ni es vol investigar aquesta qüestió, ni demanar el retorn d’aquests diners entregats indegudament a persones desconegudes.

-Xavier Felipó apareix a un compte d’una BVI que surt als Papers de Panamà

Xavier Felipó apareix a l’entitat bancària Dexia, de Luxemburg, com a apoderat de la societat Submarine Wells Investment, fundada al paradís fiscal de les illes Verges Britàniques (BVI). Aquesta societat va ser creada pel bufet panameny Mossack Fonseca i surt en el llistat de filtracions de documents de l’enorme trama d’evasió i frau fiscal dels Papers de Panamà. 

Aquesta qüestió, pel que s’ha pogut constatar, tampoc desperta gens d’interès a la Batllia.

-Arxius i discs durs esborrats 

Hi ha múltiples irregularitats pel que fa als ordinadors i discs durs que van ser confiscats a la seu de Valora. El primer a constatar-ho va ser el director general de l’INAF, que va informar que l’ordinador de Felipó havia estat manipulat i s’havien esborrat correus electrònics corresponents a diversos anys.  

L’INAF va dir, en el seu moment, que disposava d’una còpia del disc dur, on podrien estar aquests arxius esborrats. Inexplicablement això mai no es va esbrinar.  

La policia andorrana va constatar, posteriorment, que els discs durs de tres ordinadors es trobaven manipulats. Els Mossos d’Esquadra van analitzar aquests discs durs i aquest cos policial va enviar a Andorra un DVD amb els fitxers localitzats, però aquest DVD mai ha estat analitzat per ningú, ni s’ha donat trasllat a les parts. 

Incomprensiblement, la batlle instructora ha denegat prosseguir qualsevol investigació, malgrat la clara voluntat d’ocultació de les dades contingudes als ordinadors de Valora. 

-Comissió rogatòria enviada a Commerzbank AG (Alemanya), en comptes de Commerzbank Securities (Londres)

La Batllia es va equivocar en enviar la comissió rogatòria a les autoritats internacionals, ja que va adreçar-la a Alemanya, preguntant a Commerzbank AG,  en lloc d’enviar-la al Regne Unit, que és on es van fer les presumptes operacions ruïnoses de Valora. Efectivament, la societat amb la qual treballava Xavier Felipó es trobava a Londres i era Commerzbank Securities, tal com consta en els documents que es troben al sumari. 

Per aquest motiu, a Commerzbank AG no es va trobar res sobre Valora. Així i tot, aquest banc alemany va demanar a la Batllia que els hi facilitessin més dades o documents, però mai no van rebre cap resposta d’Andorra.

 D’aquesta manera ha estat impossible esbrinar tot el referent a les operacions d’alt risc que van ocasionar el forat de més de 22 milions d’euros a Valora, un error monumental que la Batllia s’ha negat a investigar. Tampoc ha accedit a facilitar còpies de tota la documentació i correus de Commerzbank Securities a Valora i les ordres de pagament enviades a la banca Dexia en poder de Valora.

-Blanqueig de capitals no investigat

Ni la batlle ni el fiscal no volen sentir parlar de blanqueig de capitals en relació amb el cas Valora. Com vam explicar en un article anterior, a través de Valora es van traslladar milions d’euros en efectiu des d’Espanya a Andorra que s’ingressaven al compte de Valora a l’Andbank. El primer que ho va destapar va ser el perit judicial francès Philippe Riu, però la Batllia va decidir ignorar aquesta línia d’investigació.

També s’ha denegat qualsevol informació dels registres d’accessos de la caixa forta de Valora a la central de Fibanc a Barcelona (compte 777) i de la caixa forta de Valora a l’Andbank. 

-Felipó va actuar sol?

Hem de tenir en compte que Xavier Felipó només tenia poders per actuar amb signatura individual fins a 3.000 euros, el que impossibilita que pogués fer operacions de risc de milions d’euros tot sol. Forçosament, havien d’intervenir altres persones, que no estan imputades per la Batllia. 

El fet d’haver tret de la causa qui era l’únic accionista de Valora un any abans de la intervenció, l’entitat Fibanc (actual Banco Mediolanum), i els socis de Xavier Felipó, crea moltes sospites sobre l’interès de processar a l’insolvent exdirector general de la gestora d’inversions com a únic autor de la presumpta estafa.    

El tracte exquisit de la Batllia ha donat, de manera sistemàtica i incomprensible, a qui va volatilitzar milions d’euros dels dipositants de Valora, contrasta amb el desemparament de les víctimes d’aquesta estafa monumental, que porta més de tres lustres acumulant pols a la Batllia, davant la indiferència dels estaments polítics, bancaris i judicials d’Andorra. 

En aquest context tan tòxic, aquest dimarts 18 Xavier Felipó torna a la Batllia per declarar. Què dirà? Tindran algun dia la justícia que mereixen les persones que li van confiar els seus estalvis  i que van ser vilment enganyades i espoliades? Deixarà de ser algun dia Andorra l’excepció europea on hi regnen la corrupció judicial i la inseguretat jurídica? El cas Valora és la prova del cotó.

Loading

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies