Les pedregades de l’estiu passat han provocat danys en una part important de les fulles del tabac i molt poques seran aprofitables per la qual cosa enguany la collita serà molt dolenta. Tan sols el tabac procedent de Sant Julià de Lòria se salva en quantitat i qualitat.

Durant les dues darreres setmanes els pagesos han portat a classificar la collita de tabac a la Borda Mateu, a Sant Julià de Lòria. Aquest divendres ha estat el darrer dia i ha estat el torn de la parròquia de Canillo, segons informa ATV.

El classificador de tabac Antoni Servat ha explicat que “s’ha salvat únicament Sant Julià i, en canvi, la resta de parròquies han estat molt afectades per les pedregades” i ha apuntat en concret el cas d’Encamp “on la majoria de tabac s’ha hagut de fressar”.

El problema ha estat que l’any passat va pedregar en totes les etapes de creixement de la planta i, per tant, els perjudicis han estat molt alts. D’aquesta manera només una part, la majoria procedent de Sant Julià, es podrà exportar.

Servat ha assegurat que “és de les pitjors collites que he vist a la meva vida”. “La majoria anirà al forn crematori”. En circumstàncies normals el tabac va a França on li fan una fermentació i posteriorment se’n va als Estats Units per fer tabac per mastegar, quelcom que no passarà aquest any.

Per quantitat la collita ha estat similar a la dels altres anys, uns 250.000 quilos. Sant Julià és la parròquia que més hi aporta, un 30% del total, seguida de la Massana, Encamp, Ordino i Andorra la Vella.