Search
Close this search box.

Tot arriba: els “cervells” de la conspiració contra la BPA, a judici i amb greus penes de presó

Loading

Jorge Fernández Díaz, exministre del Govern d'Espanya
Jorge Fernández Díaz, exministre del Govern d'Espanya.

El magistrat Manuel García-Castellón, titular del jutjat n. 6 de l’Audiència Nacional espanyola, no perd el temps. Ha aprofitat el pont de la festa del Pilar per ordenar l’obertura de judici oral del cas Kitchen, la peça del macrosumari Tàndem, en la qual està imputada tota la cúpula del ministeri de l’Interior en temps de Jorge Fernández Díaz (foto) . 

En total, hi ha 11 càrrecs polítics i policials encausats. En la seva majoria van participar, també, en l’operació d’assetjament i demolició de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i de la seva filial Banco Madrid (BM), segons totes les proves, testimonis i indicis que s’han anat acumulant en els últims anys.

A més de Jorge Fernández Díaz, que està acusat dels delictes de malbaratament, prevaricació i revelació de secrets, en l’operació Kitchen –que tenia per objectiu la confiscació dels documents que tenia l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, sobre el finançament il·legal del partit- també estan imputats:

-Francisco Martínez, exsecretari d’Estat de Seguretat

-Eugenio Pino, exdirector adjunt operatiu (DAO) de la policia

-L’excomissari José Manuel Villarejo

-L’excomissari Marcelino Martín Blas

-L’excomissari José Luis Olivera

-L’excomissari Enrique García Castaño 

-L’inspector José Ángel Fuentes Gago

-L’inspector en cap Andrés Gómez Gordo

-L’inspector en cap Bonifacio Díaz   

-Sergio Ríos, l’ex-xofer de la dona de Luis Bárcenas

ELS MATEIXOS PROTAGONISTES

D’aquests 11 imputats pel magistrat Manuel García-Castellón que ara s’asseuran a la banqueta dels acusats per l’operació Kitchen n’hi ha sis que també apareixen directament implicats en la conspiració contra la BPA:

Jorge Fernández Díaz. Ministre de l’Interior, entre 2011 i 2016. Seguint instruccions de Mariano Rajoy, va encapçalar i coordinar l’operatiu policial per investigar i destapar la corrupció de la família Pujol i, per extensió, dels capdavanters del moviment independentista català. Se sospita que el seu bon amic Manuel Cerqueda, president de l’Andbank, li va donar la informació decisiva sobre la migració dels comptes de la família Pujol a la BPA, feta des del seu banc a finals del 2010. Aquestes transferències són les que figuren en el famós “pantallazo” que va publicar el diari El Mundo el 7 de juliol del 2014 i que va provocar la posterior confessió pública de Jordi Pujol, el 25 de juliol, que va destruir el seu prestigi personal i polític.

Francisco Martínez. Secretari d’Estat de Seguretat (2013-16) i mà dreta del ministre Jorge Fernández Díaz. Com a número 2 del ministeri de l’Interior, va viure en primera línia el desplegament i l’actuació de la “policia patriòtica” en l’anomenada Operació Catalunya. En una carta publicada pel diari El Mundo el dia 12 de novembre de l’any 2020, va afirmar que la confiscació de la BPA i de BM va tenir “un evident caire polític”. I afegia: “A vegades, no poques, els poders públics causen greus perjudicis, amb actuacions que, al capdavall, es demostren injustificades, desproporcionades o, senzillament, injustes, com sembla ser en aquest cas”. A més, assenyalava els qui considera màxims responsables de la destrucció de la BPA i, en paral·lel, del BM: “Els Srs. Cinca, Martí, Saboya, Fiñana o Alberca”, en referència explícita a l’exministre de Finances, l’anterior cap de Govern, l’exministre d’Afers Exteriors, el cap de la UIFAnd i el fins ara fiscal general. Segons la seva anàlisi, tots ells van actuar de  manera premeditada i concertada per fer “pagar a la BPA”, en exclusiva, les pressions de les autoritats dels Estats Units contra el conjunt del sistema financer andorrà, que s’havia convertit en un amagatall utilitzat per la delinqüència internacional, gràcies a l’existència del secret bancari. Francisco Martínez afirmava, rotund: “Amb aquestes persones no hi he tingut cap tracte, però de la seva intervenció en les decisions (que van provocar la confiscació de la BPA) no n’hi ha cap dubte”.

Eugenio Pino. Comissari de policia i director adjunt operatiu (DAO) del ministeri de l’Interior amb Jorge Fernández Díaz. Era el cap jeràrquic de la “policia patriòtica” que va aconseguir la imputació de tota la família Pujol per corrupció i blanqueig de diners. A partir de les informacions de Victoria Álvarez, l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, i del suposat “xivatasso” de Manuel Cerqueda, president de l’Andbank, els homes d’Eugenio Pino havien arribat a la conclusió que els Pujol guardaven el “tresor” a la BPA i a BM. Però no tenien les proves necessàries perquè el jutge pogués processar i condemnar l’expresident de la Generalitat i la seva família. D’aquí que orquestressin una bruta maniobra de pressió sobre els màxims executius de la BPA i BM (Higini Cierco i Joan-Pau Miquel). Però no van obtenir els documents que buscaven i van decidir que calia aplicar la “solució final”: “rebentar” els dos bancs i accedir, d’aquesta manera, als comptes.

José Manuel Villarejo. Comissari de policia, que compatibilitzava la seva feina amb la direcció de l’empresa Cenyt, dedicada a la investigació privada i a treballs d’intel·ligència i seguretat. És el principal protagonista de l’Operació Tàndem, de la qual Kitchen és una de les peces separades. La seva obsessió per enregistrar totes les converses importants que mantenia ha desfermat un escàndol polític d’alt voltatge, que s’ha carregat la reputació del rei emèrit Juan Carlos I i va provocar, entre altres conseqüències, la dimissió del president del BBVA i la imputació de Jorge Fernández Díaz i la plana major del ministeri de l’Interior. Enfrontat a mort amb Félix Sanz Roldán, exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), i Marcelino Martín Blas, ex cap de la Unitat d’Afers Interns (UAI) de la policia. Va tenir un paper important en la posada en marxa de l’Operació Catalunya: va convèncer, fent-se passar per un periodista, Victoria Álvarez perquè presentés la primera denúncia contra Jordi Pujol Ferrusola i va obtenir una llarga declaració de Javier de la Rosa sobre els negocis de la família Pujol. És l’autor de les quatre notes informatives (NI) que va fer arribar a Higini Cierco, on explicava la seva versió sobre els fets que van acabar amb la confiscació i destrucció de la BPA i BM, culpant Marcelino Martín Blas d’haver protegit l’Andbank i de focalitzar la investigació exclusivament en la BPA.

Marcelino Martín Blas. Comissari jubilat, excap de la Unitat d’Afers Interns (UAI) de la policia i persona d’enllaç amb el CNI. D’entrada, va fer equip amb José Manuel Villarejo en la investigació sobre els negocis i la fortuna amagada dels Pujol. Van acabar enfrontats de manera irreconciliable amb el cas del “pequeño Nicolás” (2014) i va caure en desgràcia davant del ministre Jorge Fernández Díaz, que va protegir José Manuel Villarejo. Marcelino Martín Blas va encarregar-se d’intentar obtenir, a través d’una maniobra d’extorsió a Higini Cierco i al conseller delegat de la BPA, Joan-Pau Miquel, els comptes de la família Pujol a la BPA. Per això es va valer de l’inspector Celestino Barroso, agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, i de Bonifacio Díaz, cap de gabinet del DAO Eugenio Pino i anteriorment destinat a Andorra. Aquests dos policies van forçar la trobada de Joan-Pau Miquel amb un tal “Félix” –que, en realitat era el comissari Marcelino Martín Blas- a l’hotel Villamagna de Madrid.

Bonifacio Díaz. Inspector de policia i cap de gabinet d’Eugenio Pino. Amb anterioritat, havia estat agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra i per això tenia coneixença personal d’alguns càrrecs de la BPA. Va ser la persona que, per via telefònica, va pressionar la secretària del consell d’administració de la BPA, Rosa Castellón. Textualment, la va comminar:  “Digues-li al Joan-Pau que el que li diguin per telèfon ho accepti i, si no, el banc morirà”. En aquest missatge, “Joan- Pau” és Joan-Pau Miquel, exconseller delegat de la BPA i que “ho accepti” feia referència a que li telefonaria un tal “Félix”, que després va ser identificat com l’excomissari Marcelino Martín Blas, cap de la UAI de la policia espanyola. En efecte, “Félix” es va posar en contacte amb Joan-Pau Miquel i es van reunir a Madrid, on el comissari li va exigir la documentació acreditativa dels comptes de la família Pujol a la BPA.

SEVERES PENES DE PRESÓ

En les seves conclusions sobre la peça Kitchen, la Fiscalia Anticorrupció demana severes penes pels principals implicats: 15 anys de presó per Jorge Fernández Díaz; 15 anys per l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez; 15 anys per Eugenio Pino, exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia; 19 anys pel comissari José Manuel Villarejo; i 2 anys i sis mesos per comissari Marcelino Martín Blas, l’enllaç del CNI.

Per la seva banda, el PSOE, Podemos i la família Bárcenas, que actuen com a acusacions particulars, demanen penes encara més dures. En el cas de l’exministre Jorge Fernández Díaz li demanen 47, 41 i 40 anys de presó, respectivament. 

LA QUERELLA ANDORRANA

Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, Eugenio Pino i Marcelino Martín Blas també figuren en la querella criminal presentada l’any 2020 per l’Institut de Drets Humans d’Andorra i l’associació catalana de juristes Drets a la Batllia d’Andorra per la seva presumpta participació en la liquidació criminal de la BPA. En aquesta denúncia també hi consten com a imputats l’expresident Mariano Rajoy, l’exministre Cristóbal Montoro, l’exdirector general de la Policia, Ignació Cosidó, i els funcionaris policials Bonifacio Díaz i Celestino Barroso.

La secció especialitzada n. 2, que dirigeix la batlle Stéphanie Garcia, va emetre comissions rogatòries a Espanya per comunicar l’admissió a tràmit de la querella i perquè els acusats designessin els seus advocats defensors a Andorra. En el cas de Mariano Rajoy i dels exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, les comissions rogatòries han estat recorregudes i paralitzades per la justícia espanyola.

A l’inspector Celestino Barroso se li ha aplicat el privilegi de la immunitat diplomàtica, ja que era agregat del ministeri de l’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra en el moment dels fets denunciats. Fernando Martínez ja ha designat advocat en aquesta causa i la batlle Stéphanie Garcia ha procedit al nomenament de dos advocats andorrans d’ofici pels querellats Eugenio Pino i Bonifacio Díaz.      

Loading

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Tot arriba: els “cervells” de la conspiració contra la BPA, a judici i amb greus penes de presó”

Feu un comentari

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies