Per tal de prevenir la processionària, els set comuns andorrans, en una campanya conjunta, han iniciat aquesta setmana el tractament contra la plaga d’aquesta eruga, perillosa en especial per als gossos i altres animals de companyia. Segons les corporacions comunals, el producte emprat, el Bacillus thuringiensis, no és nociu ni per a les persones, ni per als animals ni per a la resta del medi natural. La campanya es duu a terme mitjançant un tractament aeri amb helicòpter.

La superfície prevista a tractar és de 825 hectàrees a seleccionar d’entre les zones més sensibles i més afectades. Les parròquies d’Encamp, Sant Julià de Lòria i La Massana són les que tenen més massa forestal afectada i el 75% del tractament s’efectua en els boscos de la seva titularitat. En la resta de parròquies es tractaen com a màxim un centenar d’hectàrees en cadascuna i en indrets d’alta afectació.

L’abast dels danys de la processionària aquests darrers anys han arribat a les 3.000 hectàrees de bosc a Andorra, en major o menor mesura. L’activitat de la papallona durant aquest estiu ha estat força elevada en alguns indrets i ja és constatat una eclosió important d’erugues.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins de determinades espècies, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.