La Fiscalia obrirà diligències penals a Batalla si no respecta la neutralitat política

0
1404

La Junta Electoral Central (JEC) es reunirà el pròxim dilluns a Madrid per portar a la Fiscalia els casos d’aquells ajuntaments que facin cas omís a l’ordre de l’ens estatal de retirar d’edificis i espais públics llaços grocs, pancartes amb el lema’ Llibertat presos polítics’ o altres elements identificatius.

En el cas de l’ajuntament de la Seu d’Urgell, el seu alcalde, Albert Batalla (PDECat) ha fet retirar alguns llaços grocs d’alguns indrets de la vila com ara els de la rotonda de la carretera que es troba davant el polígon de les Lleteries però, en canvi, continua mantenint la pancarta del balcó de l’edifici del consistori a la plaça dels Oms. Aquestes darreres actuacions han estat dutes a terme arran del requeriment oficial que li va fer arribar aquest dimarts la Junta Electoral Provincial de Lleida (JEP).

Així i tot, el batlle ha fet cas omís a la demanda de la JEP de despenjar el cartell de l’ajuntament i, alhora, fer desapareixer el gran mural del carrer Major (en el centre històric del municipi) en el qual el Comitè de Defensa de la República (CDR) dóna “la benvinguda a la República Catalana”.

El Ministeri Públic haurà d’actuar per fer complir la legislació, com a molt tard, abans del pròxim dimarts quan arranca la campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya, fixades pel 21 de desembre.

La Junta Electoral Central estableix que durant els períodes electorals “els poders públics no poden fer cap actuació que suposi prendre partit o afavorir alguna de les formacions polítiques contendents al procés electoral”.

La infracció per desobeir la JEC, a banda de tenir conseqüències penals per les autoritats locals, pot comportar multes econòmiques que tenen una repercussió directa en les butxaques de tots els ciutadans, ja que el pagament surt de les arques públiques, sense distingir entre ideologies dels contribuents.