El fantasma de la corrupció sobrevola la representació catalana en la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern 2030. Documents intervinguts per la Guàrdia Civil en els registres de l’operació Voloh revelen que alts càrrecs dels governs de Quim Torra i Pere Aragonès van fer ús de partides destinades a la preparació del projecte olímpic per adjudicar a dit contractes d’assessoria a polítics i empresaris afins, segons informa El Confidencial.
La Guàrdia Civil va trobar correus que revelen que la Generalitat va encarregar assessories jurídiques sense concurs previ a l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i a l’exconseller de Presidència (2012-2016) i exportaveu de CiU en el Congrés (2015-2016) Francesc Homs.
Un correu localitzat per la Guàrdia Civil revela que el 8 de febrer del 2019 Elena es va reunir amb Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), i actual secretari general de Vicepresidència de la Generalitat ( el qual encapçala també la candidatura Pirineus-Barcelona), per tal de sondejar “propostes de col·laboració professional” relacionades amb el projecte olímpic. Dues setmanes després, el 22 de febrer, Elena, com a soci del despatx d’advocats Sinergia EDM, especialitzat en energia i medi ambient, va enviar a Font un correu amb tres pressupostos de diversos serveis d’assessoria jurídica per als Jocs d’Hivern. El primer era de 10.000 euros més IVA i se centrava en l’estructura organitzativa que havia de tenir la candidatura; el segon era de 14.500 euros més IVA i abordava els aspectes mediambientals del futur projecte, i el tercer era una barreja dels dos primers, però sumava una altra vegada 14.500 euros més IVA.
Elena va reenviar els pressupostos a Gerard Figueras, que aleshores era secretari general de l’Esport i ha estat investigat en causes per prevaricació i malversació de fons públics. Segons els documents incorporats al sumari que instrueix el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, Figueras i Font van acordar amb Elena tramitar l’encàrrec a través de la tercera fórmula, una barreja d’assessoria ambiental i institucional amb un únic pagament de 14.500 euros més IVA. L’import permetia tramitar la licitació com a contracte menor, en no superar el límit legal de 15.000 euros més IVA, i evitar per tant haver de convocar un concurs públic obert a altres competidors. L’actual màxim responsable dels Mossos va enviar a Font i Figueras els seus informes el 7 de juny del 2019.
Segons consta en els documents publicats aquest dilluns, Figueras no va posar inconvenients i, fins i tot, va instar a pensar en un nom per al lloc que tindria Albert Agustí, expresident del Real Club Tennis de Barcelona, en l’estructura directiva de Barcelona-Pirineus, i a localitzar també una oficina per situar el seu futur despatx. “Abraçades Beto i moltes gràcies”, respon en un dels correus que investiga la Guàrdia Civil.
Francesc Homs, de nou en el punt de mira
D’altra banda, Francesc Homs va aconseguir un altre contracte d’assessoria jurídica al projecte olímpic. Segons els correus intervinguts pels investigadors, Homs va enviar un correu el 14 de setembre de 2018 al llavors director del Consell Català de l’Esport, Toni Reig, per tancar els serrells d’un contracte que feia setmanes que negociava amb els màxims responsables de la candidatura. “D’acord amb la reunió mantinguda ahir, us torno a enviar modificada la proposta de treballs tècnics per a la constitució de l’ens promotor de la candidatura Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus Barcelona”, deia Homs en un correu.
L’exdirigent de CiU va taxar els seus serveis, que bàsicament consistien a analitzar quin tipus de persona jurídica era la més idònia per articular la candidatura, en 9.000 euros més IVA. Reig va enviar automàticament la proposta d’Homs a Figueras, que va autoritzar de manera immediata l’encàrrec. En no superar tampoc el límit del contracte menor, no va caldre iniciar un procés de licitació.
La relació oficial de contractes menors de la Generalitat de l’exercici 2018 revela que el 5 d’octubre, només 21 dies després que Homs enviés la seva oferta, la seva oficina d’assessoria, Tarba Consultoria Jurídica i Tècnica SL, va rebre una transferència del Consell Català d’Esports de 10.890 euros, impostos inclosos.
El 14 de gener de 2019, a les 9.31 del matí, Font va escriure a Figueras per comentar la contractació d’Elena i preguntar-li si havia de trucar a Joan Clos, exalcalde socialista de Barcelona i exministre d’Indústria. Figueras va contestar afirmativament tres minuts més tard: “Clos ens pot posar el segell Projecte Sostenible Nacions Unides.
El preu de Clos sobrepassa el contracte menor (em va parlar d’uns 200.000 euros). Però està bé que el citis i comenci a parlar. Continuem!”, va respondre el secretari del Consell Català de l’Esport. L’interès per contractar Joan Clos tenia a veure amb els vuit anys (2010-2018) que havia estat al capdavant del Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans.
La Justícia investiga també a altres responsables públics de l’esport català pel desviament de fons, entre ells l’antecessor de Figueres en el Consell Català de l’Esport, Ivan Tibau, així com un col·laborador d’aquest, Xevi Ardite, que va exercir diversos càrrecs en òrgans de la Generalitat relacionats amb el món de l’esport.