La justícia dels Estats Units ha processat Gerard Romy, cofundador de Mediapro i exsoci de Jaume Roures i Tatxo Benet en aquest conglomerat audiovisual, com a presumpte responsable del pagament de suborns amb què una empresa d’aquest grup, Imagina, va obtenir drets d’emissió de partits classificatoris del Mundial de futbol corresponents a la zona CONCACAF (Confederació de Nord-Amèrica, Centreamèrica i el Carib).

La Fiscalia atribueix a Romy la presumpta comissió de delictes de frau i blanqueig de capitals, castigats amb penes de fins a 20 anys de presó cadascun, així com la violació de la llei RICO (Llei de Xantatge Civil, Influència i Organitzacions Corruptes).

La branca de l’anomenat FIFAgate que afecta Mediapro va esclatar mediàticament l’any 2015 quan agents de l’FBI van escorcollar la seu d’Imagina a Miami. A més, efectius de la UDEF van entrar en dependències de Mediapro a Barcelona i Madrid.

La Fiscalia va acusar un executiu del grup, Roger Huguet, d’haver pactat els suborns amb alts executius de la FIFA i de federacions de la CONCACAF. En el seu escrit d’acusació, assenyalava l’existència d’un co-conspirador, la identitat del qual no especificava aleshores, amb una posició corporativa superior, que movia els fils de la trama de suborns des d’Europa.

Huguet, com el també ex-alt executiu Fabio Tordin, es va declarar culpable de frau i blanqueig. De les confessions de tots dos la Fiscalia nord-americana va inferir la posició i el rol del co-conspirador, que va ubicar a la cúpula de Mediapro.

El 2018, la filial de Mediapro Imagina, ja aleshores sense activitat, va assolir un acord amb la Fiscalia del districte est de Nova York per evitar la presentació de càrrecs a canvi de declarar-se culpable de dos delictes de conspiració de frau electrònic i va pagar 20 milions d’euros, incloses les devolucions dels beneficis obtinguts a diverses federacions de futbol.

El cas, no obstant això, ha avançat pel que fa a Romy, que tenia un 12% de les accions de Mediapro en el moment dels fets investigats, la mateixa participació que Roures i Benet.

La justícia dels EUA, segons publica ara El Confidencial, atribueix a Romy l’establiment d’un esquema de pagament de suborns entre els anys 2008 i 2015 i la col·laboració en el pagament de tres milions de dòlars a Jeffrey Webb, que va ser president de la CONCACAF.