Pedro Sánchez s’enfronta avui amb la primera mobilització de la dreta per forçar un avançament electoral, amb el conflicte català com a rerefons. Milers de persones s’han sumat a la crida de PP, Cs i Vox per defensar la unitat d’Espanya i reclamar eleccions anticipades a Sánchez.

La concentració, amb el lema “Per una Espanya unida, eleccions ara”, té el suport de Vox, el soci parlamentari del PP a Andalusia, i altres formacions d’ultradreta, com la Falange, Hogar Social o España 2000.

El president del PP, Pablo Casado, ha remarcat en arribar a la manifestació que “el temps de Sánchez ja ha acabat”: “En cent dies tenim tres eleccions en les quals podem passar d’aquestes places a les urnes, l’Espanya dels balcons ha de passar a les urnes”.

D’altra banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat als seus que demostrin al carrer que “Espanya diu prou a la deriva de Sánchez”.

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha dit que avui Espanya té l’oportunitat de denunciar “la traïció d’un govern il·legítim i mentider”, en referència al govern de Sánchez que, diu, només està “sostingut pels enemics d’Espanya, de l’ordre constitucional i de la convivència entre espanyols”.

Abascal ha remarcat “la necessitat de sufocar el cop” a Catalunya “fins a les últimes conseqüències” amb la detenció dels seus “responsables i conspiradors”, en referència, entre d’altres, al president de la Generalitat, Quim Torra. També ha advocat per la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Els periodistes Carlos Cuesta, María Claver i Albert Castillón, han llegit el manifest amb què s’ha posat fi a la concentració. Un manifest que comença proclamant “l’enèrgic rebuig a la traïció comesa pel govern d’Espanya a Catalunya”. Unes paraules que els manifestants han corejat amb crits de “Puigdemon a la presó”.

Segons la Delegació del Govern, unes 45.000 persones han secundat la manifestació organitzada pel PP, Cs i Vox.

L’exprimer ministre francès i candidat a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, no ha volgut pujar a l’escenari per a fer-se la fotografia final de la manifestació. No volia coincidir amb el líder de Vox, Santiago Abascal. Si ho han fet, sense complexos, Pablo Casado i Albert Rivera.