El rei Felip VI va intervenir personalment per forçar canvis de seus de bancs i grans empreses durant els dies posteriors al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, segons ha informat aquest diumenge el Diari Ara.

En un reportatge, el rotatiu defensa que el cap de l’Estat, el ja expresident espanyol Mariano Rajoy i la cúpula del govern de l’Estat van trucar a empresaris i directius per forçar una fugida d’empreses del territori català.

La retirada dels comptes
Aquestes actuacions formarien part de la reacció estatal a l’1-O que es va iniciar amb una retirada massiva dels comptes que tenien les administracions i les empreses públiques als bancs catalans, amb l’objectiu que CaixaBank i Banc Sabadell canviessin la seu.

Segons informa el diari, Felip VI va mantenir contactes amb els màxims dirigents de Sabadell i CaixaBank, Josep Oliu i Isidre Fainé. Després de rebre pressions, CaixaBank va negociar els detalls del decret llei que va facilitar el canvi de seu amb el llavors ministre Luís de Guindos i Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy.

Vuit dies després del referèndum de l’1-O, totes les empreses catalanes de l’Íbex-35 menys una havien anunciat que traslladaven la seu fora de Catalunya.