Ipcena porta al jutge l’ampliació de Baqueira a la zona de la Peülla

Ipcena (Institució de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de l’entorn natural) ha presentat un recurs contenciós contra la Comissió territorial d’Urbanisme de l’Alt Pirineu per haver autoritzat l’avaluació ambiental de l’ampliació de Baqueira Beret a la zona de la Peülla, a la Bonaigua. Un projecte que contempla la construcció de telecadires que envaeixen en uns deu metres els límits de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes.

La Generalitat ja va donar llum verd l’any passat a la modificació del Pla especial urbanístic de l’àrea esquiable Peülla-Montanyó-Rialba, que impulsa Baqueira Beret i tramita l’Ajuntament d’Alt Àneu, per tal d’adequar una estació d’esquí autònoma en aquest sector. Una vegada es dugui a terme l’avaluació ambiental, l’esmentada corporació municipal podrà aprovar provisionalment el canvi, que haurà de passar de nou per la Comissió territorial per al seu vistiplau defini

Si tot plegat tira endavant, el Pla especial urbanístic es reduirà un 5%, passant de 732,18 hectàrees a 693,20. Com a conseqüència, l’àrea de la Peülla en concret passa d’abastar 325,88 ha a 232,27.

El portaveu de l’associació, Joan Vázquez, creu que la Generalitat prioritza “el dret lucratiu d’una empresa al dret de la societat de gaudir i protegir el medi ambient”. Ipcena ha exigit també a la Generalitat de Catalunya que recuperi la conselleria de Medi Ambient, que va existir entre el 1992 i el 2010.

L’ampliació de Baqueira pel Pallars Sobirà preveu la reducció de l’àmbit de la Peülla, la incorporació de nous usos vinculats a l’atenció als visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’adequació de serveis i aparcaments, i el replantejament de la xarxa de telecadires per millorar la connexió de la zona amb la resta del domini esquiable.

El projecte incorpora estudis d’impacte ambiental estratègic, de mobilitat i d’integració paisatgística. Es preveu desenvolupar aquestes actuacions en tres etapes de sis anys de durada cadascuna, amb una inversió global estimada de 22,85 milions d’euros.

Dins de l’àrea de la Peülla actualment es poden trobar dos telecadires amb les seves corresponents pistes; dos aparcaments; un nucli de restauració i serveis al Port de la Bonaigua i un petit edifici per a la venda de forfets i serveis al Clot Gran. També es va construir una bassa d’acumulació d’aigua per donar servei a la xarxa de producció de neu artificial.

Ara es volen potenciar dues àrees de serveis. En primer lloc, la del nucli del Clot Gran, al sud-est de l’àmbit, on es concentraran bona part de les instal·lacions i també s’hi podran situar serveis d’informació i atenció als visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes. Es consolidarà una xarxa de quatre remuntadors i pistes, amb una nova zona de debutants, i s’habilitarà un nou aparcament amb accés des de la C-28.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies