El sindicat de tècnics del ministeri d’Hisenda d’Espanya (Gestha) ha avançat aquest dimarts que Andorra, Irlanda, Luxemburg, la República Txeca i Xipre podrien ser considerats com a paradisos fiscals en la pròxima llista d’Espanya que estan efectuant el ministeri d’Economia i Finances arran de l’actualització d’aquest per part de la Unió Europea.

En un comunicat indiquen que el trasllat de beneficis que realitzen les multinacionals a territoris amb baixa tributació provoca un forat a les arques públiques del 14% dels ingressos anuals que s’obtenen a Espanya per l’Impost sobre Societats, segons es desprèn de diversos estudis internacionals. A nivell europeu, les pèrdues ascendirien fins al 20%.

D’altra banda, el Gestha recorda que el Parlament Europeu va aprovar recentment amb el 90% del vot favorable dels eurodiputats una resolució sobre paradisos fiscals en què es demanava a la Comissió i al Consell que proposin un nivell mínim efectiu d’imposició que constitueixi un criteri independent per a la inclusió en la llista de la Unió Europea.

Per això, valora que el Govern d’Espanya hagi inclòs aquest criteri, si bé de forma indeterminada, en el projecte de llei contra el frau fiscal, a un nivell impositiu efectiu considerablement inferior a l’exigit a Espanya. No obstant això, els tècnics confien que el Congrés concreti el límit del que es consideraria una baixa tributació d’un país o territori.