El fiscal del Tribunal de Comptes té en el punt de mira l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els membres del seu govern per l’1-O. Segons fonts citades per El Mundo, preveu enllestir a finals del mes de novembre un informe sobre la despesa pública que associa amb aquella votació.

Aquesta informació indica que a partir de l’informe s’engegarà un procés que durant el 2019 donarà lloc a un embargament preventiu a Puigdemont i els membres del seu govern. El fiscal del Tribunal de Comptes, afegeix El Mundo, analitza imports que totalitzen més de 2 milions d’euros, per bé que el jutge instructor del cas al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va tancar la investigació xifrant la presumpta malversació en 1,9 milions.

El Tribunal de Comptes ja va condemnar l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau a pagar solidàriament 4,9 milions d’euros per l’organització de la consulta del 9 de novembre del 2014.

L’actual govern català va renunciar al retorn dels diners del 9N, una decisió que tot l’executiu va signar. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que el fet que el fiscal del Tribunal de Comptes pretengui passar factura a Puigdemont posa de manifest que “la insaciable set de venjança de l’estat no té límits”, i ha assegurat que “depèn dels catalans, de tots nosaltres, aturar-la”.