El conseller d’Interior, Miquel Buch, no ha comparegut per donar explicacions sobre l’operatiu que ahir van fer els Mossos d’Esquadra a Barcelona per fer front a les diferents mobilitzacions independentistes en l’aniversari de l’1-O, en especial en els aldarulls a la Via Laietana i davant del Parlament de Catalunya.

Tot i les moltes crítiques que ha rebut el titular d’Interior de l’executiu de Quim Torra, finalment ha estat el director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, qui ha donat la cara i ha assegurat que “no va haver-hi un operatiu insuficient o deficient” per fer front a la “voluntat clara d’intentar accedir al Parlament de Catalunya” per part dels manifestants concentrats al Parc de la Ciutadella.

En aquest punt, Martínez ha afirmat que els qui van intentar assaltar el Parlament eren “grups radicals amb voluntat de confrontació”, afegint que “constatem que des del cap de setmana hi ha un canvi de comportament en grups radicals que busquen la confrontació”.

Davant les crítiques que ha rebut la direcció dels Mossos per l’operatiu d’ahir, Martínez ha afirmat que “la meva dimissió està en mans del conseller i el conseller ho sap. Estic al servei de la ciutadania i del cos de Mossos d’Esquadra”.

També la consellera de la Presidència i portaveu del govern català, Elsa Artadi, ha sortit en defensa del dispositiu dels Mossos davant de les mobilitzacions del primer aniversari de l’1-O. Artadi ha assegurat que davant l’intent d’assalt al Parlament per part d’independentistes, els Mossos “ho van aguantar molt bé” i l’operatiu “no es va desbordar”.

Des de Ciutadans a la CUP, passant pel PSC i els Comuns, han llançat critiques tant a Buch com a Torra. Mentre que des de Ciutadans s’ha criticat que el president català esperonés els CDR per seguir amb les accions reivindicatives al carrer, el PSC i els Comuns han demanat la compareixença de Buch perquè doni explicacions i des de la CUP s’ha demanat la seva dimissió per la resposta dels Mossos a les mobilitzacions independentistes.