La direcció de Nissan i els representants dels treballadors han tancat un principi d’acord sobre l’ERO, que afecta 2.525 treballadors. Després de negociar ininterrompudament més de 25 hores, l’acord sobre el tancament de les plantes de Barcelona assegura que fins a desembre del 2021 no hi podran haver acomiadaments forçosos, encara que sí baixes voluntàries. És un temps que els governs central i autonòmic consideren suficient per buscar una alternativa d’empresa industrial que es faci càrrec de les instal·lacions i de la major part de les ocupacions.

A més, l’empresa també accepta eliminar els topalls en les indemnitzacions, com reclamaven els sindicats. Per als menors de 50 anys s’ha pactat una indemnització de 60 dies per any treballat, sense límit, i també s’ha millorat el tractament del col·lectiu d’entre 50 i 54 anys, el més vulnerable a l’hora de pensar en una recol·locació, i que tampoc poden pensar en una prejubilació per edat. Per a l’empresa, només l’ajust laboral suposa un cost proper als 400 milions d’euros.

Nissan va plantejar, a finals de maig, la seva intenció de tancar les tres plantes que té a Catalunya: a la Zona Franca, a Montcada i Reixac i a Sant Andreu de la Barca. Aquest tancament suposa deixar sense feina 2.525 treballadors de Nissan, i n’afecta uns 20.000, de la indústria auxiliar del sector automobilístic. Els treballadors de Nissan a Catalunya es van mobilitzar des del primer dia i van deixar clar que no posarien gens fàcil la marxa a l’empresa. Des de la Generalitat i el govern espanyol també es va manifestar la voluntat de mirar de revertir aquesta decisió.

L’acord s’haurà de ratificar demà per assemblea de treballadors.