“Les dones s’estan allunyant de les matemàtiques”
“L’eina més poderosa que hi ha ara mateix per a salvar a la humanitat són les matemàtiques”
Clara Grima, doctora en matemàtiques i guanyadora de la Medalla d’Or de la ciutat de Sevilla per la seva labor com a divulgadora de les Ciències Matemàtiques, viatja en AVE al costat de Joana Bonet per a parlar de matemàtiques, educació, algoritsmes, feminisme i salut mental.
“Quins càlculs es poden fer asseguda en un vagó de tren?”, li pregunta Joana Bonet a Clara Grima. “Com l’AVE és tan còmode, treballo aquí molt en matemàtiques”, explica Grima. En el seu últim llibre publicat, Clara Grima parla d’una anècdota que li va ocórrer en un AVE que anava de Madrid a Sevilla. “A l’home amb qui compartia seient, li vaig ensenyar a multiplicar arrels. Quan es va baixar a Còrdova, se’n va anar molt feliç”, comenta. En aquest viatge a bord d’un AVE que emprenen Joana Bonet i Clara Grima, els números no són els únics protagonistes del trajecte. Clara té molt més a explicar.
Clara Grima és professora de matemàtiques i a més, dur a terme una gran tasca de divulgació en instituts. Ella juga amb les matemàtiques, les acosta als joves. No obstant això, explica, “les matemàtiques s’ennueguen”. I no sols ho diu ella, sinó també nombrosos informes educatius i PISA. A Espanya el nivell de matemàtiques és molt baix i el seu ensenyament no és sempre el més encertat. “Crec que això no ens ho prenem de debò, però és un problema molt greu per al país. Necessitem més matemàtiques i matemàtics”. Avui dia, sentència Clara, “l’eina més poderosa que hi ha ara mateix per a salvar a la humanitat són les matemàtiques”.
La tecnologia avança a ritmes frenètics. Qui havia de dir fa uns anys que podríem viatjar en un tren que aconseguís aconseguir els 300 km/h i portar-nos de Barcelona a Madrid en tan sols dues hores i mitja. Clara Grima i Joana Bonet centren part del camí en el món dels algoritmes. “Els algoritmes marcaran part de les nostres vides i per a bé. El cotxe autònom, per exemple. Amb ell, descendiran els accidents, ja que els vehicles no es droguen, no beuen, no s’enfaden… Són màquines dissenyades per nosaltres”, explica Clara Grima. No obstant això, és important no oblidar-se de qui crea aquests algoritmes que configuren les màquines del futur. “Últimament, estan molt esbiaixats. Si mires qui controla el món tecnològic, et trobaràs amb homes blancs, heterosexuals, protestants i joves”.
La presència de dones en el món de les matemàtiques és un altre dels grans punts que Joana Bonet i Clara Grima han decidit posar sobre la taula. “Les dones s’estan allunyant de les matemàtiques. Abans, s’estudiaven perquè es volia ser professor o professora . Però ara, la gent que comença una carrera de matemàtiques ja no vol ser professor, sinó treballar en una tecnològica. Està més ben pagat, està més ben reconegut socialment i el treball és més competitiu. S’ha vist que aquesta feina, en perdre aquest caràcter de servei a la comunitat, les noies desapareixen. I això és perquè existeix el missatge que les noies han de ser les que presten servei a la comunitat, mentre que els nois són els líders i emprenedors”.
En aquesta entrevista, Bonet i Grima van a aquells racons als quals costa anar, però on s’ha d’entrar. Les dues, cara a cara, parlen de la salut mental, de la depressió. “Ara, hi ha molta gent que està fent el pas de parlar. Jo ho ocultava i hem de tenir en compte que és una malaltia com qualsevol, com un mal de queixal, però més difícil de curar perquè és al teu cap”, confessa Clara Grima.
Joana Bonet li pregunta a Clara si durant el viatge ha fet algun càlcul. Grima li diu que no. Ha estat pendent de gaudir de la conversa. Durant el trajecte, no han quedat espais buits. Han parlat de matemàtiques, tecnologia, igualtat, educació i salut mental. Qui sap. Potser és aquesta la següent anècdota en un AVE que Clara Grima afegeix en un llibre.