Site icon La Valira

Xavier Espot presideix una trobada d’Àgora Diplomàtica amb ambaixadors europeus a Madrid

El cap de Govern del Principat d’Andorra, Xavier Espot, ha presidit avui a Madrid el fòrum de debat d’Àgora Diplomàtica amb la participació de 18 ambaixadors de països europeus que tenen representació a Espanya i Andorra.

Durant la seva intervenció, Xavier Espot ha assenyalat que “l’Acord d’Associació és un instrument que ens donarà aquesta equivalència jurídica en un mercat de més de 448 milions d’habitants, el mercat més pròsper que existeix o dels més pròspers que hi ha actualment en el món i que permetrà diversificar la nostra economia en clau de valor afegit, d’innovació i de sostenibilitat. I això significa més llocs de treball qualificat i menys impacte sobre el nostre territori”.

El cap de Govern del Principat d’Andorra ha afegit que “nou anys després de l’inici de les negociacions amb la Unió Europea, seran les ciutadanes i els ciutadans d’Andorra els que hauran de decidir, mitjançant una consulta, si el seu país tanca el cercle amb la UE. Serà durant el primer trimestre de 2025, prèvia aprovació per part del Parlament Europeu i ratificació del Consell de la UE, quan es convoqui la consulta. Entretant, el Govern té el deure d’explicar de manera clara i pedagògica que el nostre país no cedirà sobirania, al contrari, l’acord representarà una millora de la seguretat jurídica, alhora que podrà mantenir un sistema fiscal atractiu i els inversors, els empresaris o els estudiants podran moure’s lliurement en un mercat d’enormes oportunitats”.

El president d’Àgora Diplomàtica, Pau Herrera, com a organitzador de la trobada, ha ressaltat el caràcter europeista del cap de Govern d’Andorra en els compromisos internacionals del Principat i especialment en la negociació europea, així com la seva gran dedicació a parlar amb tots, amb els diferents sectors econòmics i socials del país, en un exercici de transparència. A més, ha posat en valor la seva capacitat de diàleg i solidaritat amb la resta dels territoris, com es va demostrar durant la pandèmia.

El president de la Cambra de Comerç de Madrid, Ángel Asensio, amfitrió de la trobada, que també ha estat acompanyat d’altres membres d’aquesta institució,ha posat en valor les coincidències entre totes dues institucions, com a punt de trobada, amb l’aspiració d’ajudar a les empreses i ésser un catalitzador per al seu creixement i expansió. Dirigint-se al cap de Govern d’Andorra, ha recordat que “si bé és cert que aquest país dels Pirineus és conegut per la seva bellesa natural i el seu encant cultural, la seva relació empresarial amb Madrid i la resta d’Espanya és innegable. L’estreta col·laboració entre les empreses andorranes i madrilenyes ha enfortit els nostres llaços comercials, fomentant la inversió, facilitant l’intercanvi de coneixements i promovent el creixement econòmic en totes dues comunitats”, a la vegada que ha animat a continuar treballant junts, compartint recursos i experiències, per a construir un futur pròsper i ple d’oportunitats per a tots.

En l’acte d’Àgora Diplomàtica, que també ha comptat amb l’assistència del sotssecretari del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Luis Manuel Cuesta Civis, han participat 18 ambaixadors que han pogut intercanviar informació de diferents àmbits d’interès sobre el Principat d’Andorra. En concret, han assistit a l’acte els representants diplomàtics d’Àustria, Bèlgica, Xipre, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Noruega, Polònia, Portugal, Suècia i Suïssa.

Àgora Diplomàtica és el punt de trobada del món diplomàtic, governamental, parlamentari, econòmic i comercial a Espanya. Es tracta d’un fòrum de debat i reflexió que compta amb el suport de la Cambra de Comerç de Madrid.A més d’aquestes trobades, Àgora Diplomàtica realitza informes d’anàlisis i actualitat de les relacions internacionals i la dinàmica de la política exterior espanyola en les seves dimensions governamentals i parlamentàries.

 

Exit mobile version