L’alcalde i vicealcalde de la Seu, Jordi Fàbrega i Francesc Viaplana, de JuntsxCat i ERC, respectivament, mantenen un silenci còmplice amb relació a la revolta que s’està produït en el món rural en contra del projecte de creació de l’Agència de la Natura (ANC) del conseller de Territori, Damià Calvet.
La majoria de batlles, propietaris, pagesos i entitats que treballen a l’Alt Pirineu i Aran, igual que en mots altres indrets del territori, han expressat el seu rebuig en considerar que no se’ls ha tingut en compte en la tramitació de la proposició de llei que va començar el 2017.
A Bellver de Cerdanya, on la meitat de les 10.000 hectàrees que té el terme municipal són patrimoni natural gestionat des del consistori, l’alcalde, Francesc Xavier Porta (Endavant), demana “respecte” i que se’ls “tingui en compte”. En aquest sentit, destaca la “gestió correcta i sostenible” a l’hora de fer les diverses tasques de manteniment que passen, entre d’altres, per recuperar i arranjar camins o tallar i tenir cura dels arbres.
Per la seva banda, l’alcalde de Das, Enric Laguarda (ERC), lamenta que s’estigui muntant aquest organisme “sense la participació del territori” i defensa que en el cas que aquesta agència sigui necessària, almenys s’hauria de crear de forma “consensuada amb tothom”.
El batlle creu que tot plegat contribuirà a alentir la gestió del dia a dia de les 700 hectàrees de muntanya que són de propietat municipal. A més, posa com a exemple el que ha passat amb el tram de riu que passa per la localitat, on fa cinc anys que estan parlant amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per fer-hi una actuació que acabi amb els desbordaments que pateixen després d’episodis de pluja.
Els ajuntaments de Das, Puigcerdà, Alp, Urús i Fontanals de Cerdanya disposen d’un conveni conjunt amb l’Associació de Defensa Forestal (ADF) per fer tasques com ara neteja de bosc, reducció d’elements de combustió o fer franges de protecció. L’alcalde de Fontanals, Ramon Chia (Acord), critica les formes en què es vol crear aquest organisme, afirmant que “sembla que es faci d’amagat”.
En aquest sentit, explica que ells han hagut d’adequar tot l’entorn afectat pel temporal Gloria i que gestionen prop d’un miler d’hectàrees de muntanya, amb la qual cosa assegura que, més que una agència, el que necessiten són ajuts econòmics per mantenir tot aquest patrimoni natural.
Divisió entre ERC i JxCat a Tremp
El consell comarcal del Pallars Sobirà va demanar la retirada de la proposició de llei per crear l’Agència en considerar que no es tenen en compte “els interessos i aspiracions dels legítims propietaris de les comarques del Pallars”. Posteriorment alguns ajuntaments i altres col·lectius van fer públic un manifest assegurant que “més de la meitat dels alcaldes” no havien donat suport a l’escrit i que no representava “les diverses sensibilitats”. “Potser és una d’aquelles oportunitats que poden ajudar a vertebrar el territori i que de tant en tant ens cau a les mans”, van exposar.
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, apunta que no es pot aprovar aquesta agència “d’esquena al territori” i demana “no caure ara amb el mateix error” que en altres ocasions com la reintroducció de l’ós al Pirineu, l’aprovació de Xarxa Natura 2000 o les zones ZEPA. Considera un “contrasentit” que en les reunions bilaterals amb la Generalitat no se’ls hagi explicat el projecte. Isús ha indicat que volen fer un “toc d’atenció” perquè els expliquin en què consistirà l’Agència abans que s’aprovi.
L’Ajuntament de Tremp també ha demanat l’ajornament de la llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural, ja que considera que no s’ha comptat amb el consens dels municipis afectats ni se’ls ha facilitat la suficient informació. Per aquest motiu ha sol·licitat per escrit al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que la proposició de llei no se sotmeti a votació.
Aquesta petició ha dividit l’equip de govern, ja que ha comptat amb el suport dels quatre regidors d’ERC i en contra dels tres regidors neoconvergent, formacions que comparteixen govern. Els sis representants socialistes, a l’oposició, s’han alineat amb ERC en el seu posicionament contrari a la creació immediata de l’Agència.
Algunes entitats demanen l’aprovació “immediata”
Un manifest de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) del 20 de maig reclama “l’aprovació immediata” de l’Agència per “assegurar el benestar social” i fer una “transició cap a un model de vida sostenible i una societat justa”. Lamenten les “pressions d’última hora que només pretenen dificultar la seva aprovació”. Compta amb el suport de més de 170 entitats, entre les quals destaca una àmplia presència d’entitats de tarannà naturalista i ambientalista. Aquest divendres també tenia el suport de 1.648 persones a títol individual.
Entre les veus favorables també hi ha la Unió de Pagesos i el president del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi, que es mostra partidari de la creació de l’Agència perquè “els tràmits seran molt més àgils”. Pel que fa a la contractació de personal també “serà més fàcil” i es disposarà de més recursos pels Parcs Natural.