Era 20 de gener. Una dona, al voltant de la cinquantena d’edat acompanyada d’una parella de joves, arriba al servei d’Urgències de l’Hospital de la Seu d’Urgell, després d’haver caigut al carrer, amb forts dolors a la mà i amb sang i contusions a la cara i extremitats. Aquest dilluns, festiu local, en el taulell d’admissions, abans d’ingressar al centre, li van dir que si no disposava de la targeta sanitària espanyola hauria de pagar la visita.
La persona és resident a Andorra i disposa del corresponent carnet de la CASS, Caixa Andorrana de la Seguretat Social. A Andorra i Espanya els pacients de tots dos països han de pagar les corresponents visites quan no es troben en els seus països de residència.
Amb tot, en una situació d’emergència han de ser atesos. En el cas de la dona en qüestió la resposta donada per la treballadora del servei d’admissions del centre urgellenc va ser categòrica: si no abonava l’import econòmic de la factura prèviament no seria atesa, segons han explicat a LA VALIRA diversos testimonis que es mostraven perplexos pel que estava passant a una persona que requeria una assistència urgent.
La dona va pagar els honoraris a través d’una targeta bancària sense cap altra alternativa oferta pel Sant Hospital, que gestiona el patronat de la Fundació representat majoritàriament per l’Ajuntament de la Seu i del qual és president l’alcalde, Joan Barrera.
Cal preguntar-se que hauria passat si aquesta persona no hagués disposat en aquell moment de prou recursos econòmics.
17 comentaris a “Una dona ha d’abonar, si o si, prèviament la factura a l’Hospital de la Seu per poder ser atesa a Urgències”
Ah i els immigrants africans i sudamericans tots els drets a bufet lluire incompeenssible !!
Això mateix és el que li va passar a la meva filla quan vam pujar a Andorra. O abonàvem la visita previament o no seria atesa. Finalment vam optar per anar a l Hospital de la Seu.
sí es un accident per el mal estat del ferm del carrer d’aixo es tindria què fer càrrec l’assegurança municipal per no fer correctament el manteniment.
Hi ha la possibilitat que la dona estigui cometent FRAU: que estigui empadronada a Andorra (per tributar menys) però que visqui a Catalunya (molta casualitat que requereixi assistència mèdica 2 vegades allunyades en el temps en un lloc on no viu)
Em sembla malament que no hagués pagat prèviament el DEUTE que tenia.
Suposo que si li van fer pagar prèviament és perquè no era una “urgència” important… els fills la podien haver portat a Andorra i no hauria passat res!
Potser que comencem a aplicar la reciprocitat i menys bonismes amb qui ens menyspreuen diariament.
Andorra, no té conveni amb Espanya, i tampoc té TSI, a les hores han de pagar, la visita metge e infermera, proves diagnòstics i material utilitzat. Sempre que es va a un país sense cobertura o portes una mutua o abonas la visita. Primer de tot una emergència vital com tal s’aten directament, IAM, Aturada Cardiaca, ICTUS entre altres , hi hauríem de veure quina situació va entrar la pacient, si pel seu propi peu o amb ambulància. que hagués fet, doncs passar a la pacient a triatge i els acompanyants que abonessin el servei. també hi ha que veure quines ordres i quines normes té l’Hospital. Jo a Andorra, vaig sempre amb assegurança, vaig anar d’urgències i vaig haber de pagar i després m’ho va abonar l’assegurança. El que hi ha que veure també la situació.
i a mi a Andorra,. vaig tenir de pagar la caiguda al carrer al hospital i la medicacio a la farmacia despres vaig fer els papers i la seguretat social em va retornar una mica menys del que va valdra. Alli som extrangers som d’un altre pais, aqui es el mateix si hagues tingut la tarjeta europea igual no hagues pagat…
a mi hem va passar el mateix i jo si que estic empadronada a la Seu però treballo a andorra i no tinc targeta sanitaria d’espanya…
jo, es que primerament no em ficaré amb politiques ni lleis, vui dir que avui dia es fastigos qud la falta de empatia, solidaritat i ajudar-se uns als altres trespassi js serveis socials i MEDICS.
crec que situacions bitals se es humanitari de entrada (hi han formes i maneres de fer) per després ja reclamar pagaments, taxes, emoluments etc..
no crec ningu emigres a Les Maldives per evafir el cost de un servei d’aquest tipus.
la Srta. esta molt bé ser responsable pero… que es que heretara l’hospital ?? o es socia ??
mans sl cap de certs comportaments animals.
a mi a farmacies me ha passat.
banc tancat, caixer espallat. aqui a poble tots sabem, enfermetat greu i negar analgesic (4’35 €) fins dia seguent anar a banc NI SIQUIERA DEIXANT CARNET DE IDENTITAT.
resposta: “aixo no ho fem” “aixo es pidolar”
aneu allá on … eh ??
hospital, farmacies, serveis socials…
LLEI SI
PER TOTS VOSALTRES TAMBE
BUTXAQUES PLENES.
em sembla malament, cobrar abans de fer- te tractament. Als EEUU es pitjor si no tens assegurança no et tracten i si tens cancer o tens fer una operació l’ assegurances privades com les d’ aquí no et cobreixen i tens que vendre’ t un ronyó per pagar la factura
Andorra si et fas mal i vas a meritxell, has de pagar la visita si o si, doncs, sino te seguretat social espanyola i treballa, doncs mes el mateix, una altra cosa, son els inmigrans, tant a catalunya com a espanya hi ha lleis que els protegeixen, doncs siria bo que la gent es informès de com funciona la sanitat Andorra, i els d´ Andorra com funciona a casa nostra.
Aixo mateix me va passar a mi a Andorra, vaig parir un accident de tránsit fa una anys no culpa meva i al arribar al centre de Meritxell me van fer pagar per adelantat el server de ambulancia que me va portar i la visita médica, a la consulta me van fer varíes proves y a la sortida a pagarles o avisarían a la poli, osea es un risc cuan nosaltres visitem el país vei i ells hens visiten a nosaltres.
El mateix em van fer a l’hospital de Meritxell a Andorra , sent català, no entenc quina sorpresa, fer el que et fan, ..normal
Deixant apart que m’agradaria conèixer amb exactitut com va anar tot plegat, potser havia alguna causa que no sabem, sense oblidar que no sabem la gravetat de les ferides (pel que explica l’article no era precisament de vida o mort, ni de lluny!), crec que ha d’haver reciprocitat i si nosaltres a Andorra hem de pagar si ens passa alguna cosa, ells aquí també.
Si no volen que passin aquestes coses que signin pactes de cooperació, però veient “l’acord” al que es va arribar amb l’hospital de Meritxell per a que anessin els urgellencs (que algú em digui si està en vigor o només va ser paper mullat i de cara a la galeria, però com no s’ha sentit parlar més m’he d’imaginar que res de res), no tinc massa clara la voluntat de les parts implicades (ja sé que no entra al cas, però també afegir que visquin al seu país i que aquí no han de baixar a viure per a res).
Però, per altra banda, com ha dit un comentari, si immigrants tenen dret a tot, és un greuge comparatiu que es tindria que tenir en compte. Opinió impopular i possible solució: per a ser justos, s’ha d’acabar per a totes les parts.
Finalment, a la pregunta que es fa: Cal preguntar-se que hauria passat si aquesta persona no hagués disposat en aquell moment de prou recursos econòmics. La podem reformular també, per a estar en igualtat de condicions i evitar un ús tendeciós: si estem a Andorra i ens passa quelcom i no disposem de prou recursos econòmics, què passaria?
Les casicades andorra aqui no hem volem gracies.
A Andorra la assistència sanitària tens que pagar sempre, amb tots els gastos que comporti, ambulància, tot tipus de cura, etc.
Pels comentaris llegits igual tenim un altra cas Cadí,a l´hòspital de la Seu, abraona que fa fort.