Aquest divendres, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat el nou CAP de la Seu d’Urgell. Un nou espai molt més gran, passa de 720 metres a tenir gairebé 2.200, que va ser concebut en l’etapa anterior a la pandèmia i sense tenir en compte el nou model d’atenció primària implementat per la Generalitat a tot Catalunya.
Un nou model que no permet les atencions presencials a no ser que siguin imprescindibles per arribar a un diagnòstic, decidir un tractament o sigui necessari fer alguna tècnica com una cura. Tot això va acompanyat d’un increment del nombre d’atencions telefòniques i telemàtiques realitzades pels facultatius i, per descomptat, per una pujada considerable del nombre de visites al servei d’urgències de l’Hospital de la Seu.
A partir d’ara cada persona compta amb una unitat bàsica assistencial (UBA) formada per un metge de família, un infermer i una persona d’atenció a l’usuari. Aquests tres professionals són els encarregats d’atendre les consultes. Quan es truca al CAP per fer una consulta, aquesta arribarà a l’UBA per donar una resposta en hores o dies, segons explica el mateix departament de Salut.
Amb tot, el beneficiat més gran del nou centre d’atenció primària, situat entre els carrers Bisbe Guitart i l’Orri, és la majoria del personal que hi treballa que disposa d’espais més amplis i lluminosos.
L’edifici construït al llarg de la pandèmia en uns terrenys cedits per l’ajuntament i amb un pressupost de més de 5,3 milions d’euros finançats pel CatSalut. Funcionalment, està dividit en quatre plantes. Al soterrani hi ha els serveis generals. A la planta baixa s’hi troben les àrees d’administració, atenció a la ciutadania, pediatria (4 consultes), salut mental infantojuvenil (2 consultes), atenció continuada, boxes d’extraccions (4) i educació sanitària. A la primera planta s’hi ha ubicat medicina general i infermeria (12 consultes).