El mercat immobiliari està en una espiral especulativa que ha provocat que els preus es disparin a tot arreu i, de manera especial, a Andorra. Però en aquesta calenta tendència alcista hi ha una curiosa i escandalosa excepció: el patrimoni immobiliari que estava a nom de l’extinta Banca Privada d’Andorra (BPA), que està previst que surti en una subhasta a la baixa durant el procés de fallida en el qual està immersa, instat pel seu accionista únic, l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB).
LA VALIRA ha tingut accés a un informe elaborat per la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC), per encàrrec de l’AREB, que analitza la situació financera del banc a data 31 de desembre del 2022. Aquest informe porta per títol Projecte Escaldes 2 i està qualificat d’“estrictament privat i confidencial”.
EL BANC CONTINUA VIU
Recordem que la BPA va ser intervinguda l’any 2015 pel Govern presidit per Toni Martí, amb Jordi Cinca com a ministre de Finances i Xavier Espot com a ministre de Justícia i Interior. La major part dels actius i dipòsits del banc espoliat van passar a una entitat de nova creació, Vallbanc, que l’any 2016 va ser venuda al fons voltor nord-americà JC Flowers. Amb posterioritat, Crèdit Andorrà va comprar i absorbir Vallbanc l’any 2021.
Però la BPA ha continuat, des de l’any 2015, formalment “viva”, si bé sota control del Govern andorrà, a través de l’AREB. Entre altres raons, perquè aquí han quedat “aparcats” 708 milions d’euros titularitat de 486 clients titllats de “dubtosos”, ja que es considera que la procedència d’aquests diners no és clara i per això no van ser traspassats a Vallbanc.
IMMOBLES I TERRENYS VALORATS EN 64 MILIONS
El 20 de març passat, la Batllia va comunicar oficialment, la cessació de pagaments i la fallida de la BPA i va nomenar l’AREB com a administradora judicial d’aquest procediment de liquidació, designant l’Autoritat Financera d’Andorra (AFA) com a controladora. Curiosament, el mateix edicte especifica que aquestes mesures tenen efecte des de 18 mesos abans de la seva publicació.
En el marc del procés de fallida s’haurà de procedir a la venda dels béns immobles que encara són propietat de la BPA. En concret, es tracta d’un hotel, una nau industrial, dues oficines, tres locals comercials, 94 habitatges amb pàrquings i sis terrenys que, segons afirma l’informe Projecte Escaldes 2, tenen un valor de taxació de 64 milions d’euros.
ELS PREUS, EN COMPTES DE PUJAR, BAIXEN
I és aquí on comença l’escàndol. Els auditors de PwC assenyalen que la liquidació d’aquestes propietats es farà pel sistema de subhasta i contemplen dos escenaris: la venda unitària d’aquests béns immobles a través dels API’s o la seva venda en bloc a un inversor. D’entrada, afirmen que aquest important volum d’actius patrimonials ha patit una depreciació amb el pas dels anys, que va entre el 8% i el 28% del preu de taxació.
Segons l’informe Projecte Escaldes 2, es preveu que en el procés de subhasta, el preu que se n’obtindrà serà, de mitjana, del 70% i, per tant, imputen uns ingressos per aquesta operació en una forquilla d’entre 52,3 milions (en el cas de la venda en bloc a un inversor) i 58,7 milions (venda unitària a través d’API’s). En l’actual conjuntura del mercat immobiliari, amb l’especulació pels núvols i sense parar d’inflar-se, el patrimoni de la BPA és un “xollo” dels que ja no es troben a Andorra: els preus, en comptes de pujar, baixen!
“PILOTASSO” A LA VISTA!
A més, hi ha casos que grinyolen molt. Per exemple, els terrenys de les Molleres dels Vilars, valorats en només 4,8 milions d’euros, quan es tracta d’una de les millors zones urbanitzables d’Andorra, on es podran construir quatre edificis residencials. O la situació espaterrant del palauet de Mèxic DF on hi havia la seu de la BPA en aquest país: el seu valor ha estat fixat en 0 euros, ja que no s’han localitzat les escriptures de propietat (!).
El procés d’execució de la fallida de la BPA es presenta com un festí per les hienes, voltors i rapinyaires que esperen omplir-se les butxaques amb les despulles del cadàver. Hi ha un exèrcit d’especuladors que, coneixedors d’aquesta ganga que els ofereix l’AREB, estan afilant els ullals per clavar-li queixalada, amb la perspectiva de fer, després, un “pilotasso” amb les propietats que aconsegueixin a través de la subhasta a la baixa que ha planificat PwC.
LA FAMÍLIA ESPOT SE N’APROFITA
Mentre es tramita a la Batllia la fallida de la BPA estan passant coses rares. Per exemple, se sap que la família de Xavier Espot (Perfumeries Júlia) va comprar uns locals i unes oficines del banc liquidat, ubicades a l’avinguda Carlemany 115 d’Escaldes-Engordany, a preu “regalat”. Aquestes dependències, que ocupen 1.700 metres quadrats, estaven valorades en 30 milions d’euros, però la família del cap de Govern les ha comprat per només 2,7 milions, menys del 10% de la taxació estimada!
També ha causat estupefacció el pacte signat entre la Fiscalia i els tres màxims directius de la casa argentina de canvi Jonestur. En virtut d’aquest acord, els responsables de Jonestur han acordat pagar una multa de 40 milions d’euros i, en compensació, se’ls han alliberat els 50 milions restants, que havien estat bloquejats a la BPA.
El gruixut del cas és que aquests 90 milions eren, en realitat, titularitat d’una munió de petits estalviadors argentins que havien fet confiança a Jonestur i que ara no veuran ni un euro, ja que, després del pacte amb la Fiscalia andorrana, els diners se’ls han apropiat els directius de Jonestur. Els damnificats treuen foc pels queixals i han presentat un recurs davant la Justícia argentina per intentar desmuntar aquest acord. A més, han posat els fets en coneixement del president Javier Milei, el ministre de Justícia i la Fiscalia de Buenos Aires.