Una anàlisi de la Plataforma Habitatge Digne sobre l’afectació actual del cost de la vida a Andorra derivades de diferents estudis explica que a aquest país pateixen “moltes desigualtats i pobresa, la qual cosa té implicacions en la dignitat de les persones i la dignitat dels habitatges on viuen”.
L’entitat considera que la situació social i econòmica del Principat és complicada “per molt que la imatge que es vulgui vendre sigui la contrària” més enllà “dels titulars enganyosos que llencen els nostres polítics i el seu maquillatge”.
Entre les principals conclusions destaquen que “un 12% de les llars s’han de privar de la calefacció perquè no la poden pagar” o que “el 51% necessita serveis socials”. Conclouen que “un de cada tres ciutadans arriba a final de mes amb dificultats”. En el cas de les famílies monoparentals aquest darrer percentatge arriba a dos de cada tres.
Habitatge Digne creu que les desigualtats es compensen menys que als països veïns perquè suposadament hi ha més ajudes i subvencions. I més plans per al problema de l’habitatge. Alerten que els preus dels lloguers continuen pujant i la fi de la pròrroga (dels contractes de lloguer i mantenint els preus que acaba el 2027) “s’apropa”.
Es queixen que “les classes treballadores” no tenen opcions per comprar-se un habitatge. I destaquen els preus per metre quadrat a cada parròquia. Especialment a Escaldes-Engordany on és de 5.149 euros de mitjana, seguida d’Andorra la Vella amb 3.612 euros. A Sant Julià el cost se situa en els 2.938 euros.