En compliment de la sentència del Tribunal Constitucional del 7 de setembre passat, un dels 400 damnificats per l’estafa de la gestora d’inversions Valora ha reclamat una indemnització de 3.000 euros al Tribunal Superior de Justícia. Aquesta  és la compensació màxima prevista, segons la jurisprudència andorrana, en concepte de la “vulneració del dret a un procés degut de durada raonable”.

R.P.G., antic client de Valora, va interposar, l’any 2011, una querella criminal contra els antics gestors d’aquesta entitat financera pels delictes de falsejament de comptes, administració deslleial, fallida delictiva, estafa, apropiació indeguda i falsedat documental. La demanda va ser admesa a tràmit, però des de l’any 2017, la secció especialitzada n. 1 de la Batllia, que dirigeix Azahara Cascales (foto), no ha mogut ni un paper d’aquest sumari.

“UNA QUANTITAT IRRISÒRIA”

Davant aquesta exasperant lentitud i inactivitat, el client va presentar, el mes d’abril de l’any passat, una demanda d’empara al Tribunal Constitucional, denunciant la indefensió de la qual era víctima. I el Tribunal Constitucional li va donar la raó, considerant que aquesta situació vulnera l’article 10.6 de la Constitució andorrana, que garanteix el dret dels ciutadans a un procés judicial “de durada raonable”. 

En funció dels més de dos anys que han transcorregut entre l’última resolució judicial sobre el cas Valora (2017) i la presentació de la demanda al Tribunal Constitucional, la jurisprudència andorrana té fixada una indemnització de 3.000 euros. Però aquesta recompensa no satisfà, ni de bon tros, R.G.P.. Aquest empresari, resident a Barcelona, ha manifestat a LA VALIRA que “aquests 3.000 euros són una quantitat irrisòria que ni tan sols cobreix les despeses d’advocat que ha comportat la meva defensa jurídica”.

FALSIFICACIÓ DE LA SIGNATURA

En el seu cas, no són només els diners que va confiar a Valora i que va perdre a causa de les esbojarrades inversions que feia, sense el seu coneixement ni consentiment, el director d’aquesta gestora de fons, Xavier Felipó, l’únic que està imputat judicialment per aquesta estafa. 

R.G.P. també va ser víctima de l’Andbank, entitat on hi tenia dipositats els seus estalvis, que en va fer un ús indegut, utilitzant-los com a garantia d’una pòlissa de crèdit que mai no va demanar ni va tramitar personalment. Les proves cal·ligràfiques que ha aportat demostren que la seva signatura va ser falsificada en els documents bancaris d’aquesta operació. Segons ha esbrinat amb posterioritat, des d’aquesta pòlissa de crèdit es van fer uns pagaments a Eivissa que R.G.P. jura i perjura que no va autoritzar mai.

GRAVÍSSIMES IRREGULARITATS

Com ja ha explicat LA VALIRA, la gestora d’inversions Valora, fundada l’any 2000, es va declarar en fallida el 2 de gener del 2007. Aquesta entitat va deixar un forat d’uns 22 milions d’euros i va enxampar uns 400 clients. 

L’auditoria realitzada per l’expert comptable Philippe Riu i els exhaustius informes fets per la Policia andorrana van demostrar les gravíssimes irregularitats que van cometre els màxims responsables de Valora. Tot i les nombroses proves que consten en el sumari, que també impliquen l’Andbank, només hi ha un imputat, Xavier Felipó, i la vista del judici oral s’ha anat retardant any rere any… i ja en fa 14!

SEGONA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

Durant tot aquest temps, la instrucció d’aquest sumari ja ha passat per les mans de sis batlles i, en l’actualitat, el porta la titular de la secció especialitzada n. 1, Azahara Cascales. El 21 de gener de l’any passat, el Tribunal Constitucional ja va fallar a favor d’una altra client estafada per Valora, que figura des de l’any 2007 com acusació particular i que ha denunciat l’anòmala i incomprensible dilatació de la seva tramitació.

L’única explicació plausible per aquest retard de 14 anys és que Xavier Felipó, l’únic imputat per la presumpta estafa, és membre d’una influent família d’andorrans “pota negra”. Això fa que gaudeixi d’una protecció especial de la Batllia, que el comú dels ciutadans del Principat no té.