Site icon La Valira

Un advocat andorrà implicat en una macroestafa amb criptomonedes que afecta múltiples països

Un advocat que viu a Andorra va crear les estructures societàries i financeres fora d’Espanya a través de l’empresa Algorithms Grou, constituïda en Londres i domiciliada al Principat, per eludir pagar impostos a través d’un negoci d’inversions en criptomonedes responsabilitat de Javier Biosca Gallardo.

Un fet que s’ha conegut arran de l’escrit de la querella interposada davant l’Audiència Nacional espanyola per gairebé tres-centes persones contra el suposat broker, fugat de l’Estat espanyol, por una presumpta estafa superior als 250 milions d’euros.

La querella atribueix a Javier Biosca, la seva dona, Paloma Gallardo (foto adjunta)  i al seu fill, Sergio Biosca, nou presumptes delictes, entre ells: estafa, apropiació indeguda, blanqueig de capitals, falsificació documental, organització criminal i contra la hisenda pública. “Es tracta d’una xarxa que s’ha valgut de la falta de regulació sobre inversions en criptomonedes per a suposadament delinquir”, segons explica la lletrada i presidenta de l’Associació d’Afectats per Inversors per Criptomonedes (AAIC), Emilia Zaballos.

Entre els afectats hi ha persones de tota mena. Des de notaris, advocats, policies nacionals, empresaris, fins a inspectors d’Hisenda i, fins i tot, jutges. Però també empleades domèstiques, jubilats i aturats. I grans fortunes. Cal tenir en compte que, des que Biosca va començar a operar, a mitjans del 2019, donava un benefici setmanal del 20 o del 25% del capital invertit, si bé, des de 2020, va passar al 8 o al 10%. En qualsevol cas, molt per sobre del que qualsevol banc dóna avui. El novembre de 2020, Biosca va deixar d’abonar els esmentats rèdits i va desaparèixer.

Operativament parlant, contractava de manera personal o a través de la seva empresa fantasma, Algorithms Group, i d’altres tres societats, una a Lituània, una altra a Estònia i una tercera a Guinea Bissau.

La querella inclou un informe pericial que, entre les seves conclusions, estableix que Javier Biosca comptava en la seva ‘wallet‘ o monedes virtuals amb 1.532,55 bitcoins, la qual cosa equival a 75 milions d’euros, segons el preu actual d’aquesta criptomoneda. Ara mateix controlaria unes altres ‘walets‘ de criptomonedes on hauria derivat aquests fons.

Exit mobile version