El secretari general d’Unitat d’Aran (UA), Francès Boya, s’ha reunit aquesta setmana a Madrid  amb el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per tractar una de les problemàtiques que més neguit està provocant entre els ramaders dels Pirineus: la gestió de l’ós.

A la reunió, Boya va transmetre el malestar dels ramaders amb la situació actual en relació al conflicte entre la ramaderia extensiva i la convivència amb el plantígrad. D’aquesta manera, hi ha sol·licitat al govern central que s’implementin mesures de suport a aquest tipus de ramaderia. A més, UA ha demanat que “hi hagi una revisió del projecte de reintroducció de l’ós al Pirineu i, en aquest sentit, una participació del territori en les taules de gestió”.

D’altra banda, la reunió també va tractar sobre la possibilitat d’una revisió dels protocols davant els exemplars de comportament anòmals, facilitant la translocació. Tanmateix va proposar que es dugui a terme una revisió de les mesures de compensació als ramaders que han patit atacs dels óssos, davant la insuficiència de la retribució econòmica actual.

Boya assegura que “el sector ramader del Pirineu està molt preocupat davant l’augment del nombre d’atacs dels óssos que s’han produït sobretot aquest any i exigeix ​​que es prenguin solucions urgents al respecte”.