El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha provat a dues zones del territori, la Garrotxa i la regió sanitària Metropolitana Nord de Barcelona, l’ús de drons per transportar als laboratoris clínics les mostres de sang i orina recollides als centres d’atenció primària, amb bons resultats.
És, per això, que les autoritats sanitàries han anunciat aquesy divendres una tercera prova amb drons per al transport de mostres de sang des de Tremp, la Seu d’Urgell i l’Aran fins al Banc de Sang i Teixits de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, durant sis mesos entre el març i l’agost del 2025.
Durant aquests sis mesos es provaran els drons amb l’objectiu de reduir el temps de transport, millorar l’eficiència logística, fomentar la sostenibilitat i augmentar la cobertura sanitària, fins i tot amb vols nocturns, diaris i setmanals. La base operativa dels drons es preveu establir a l’aeroport d’Alguaire, a Lleida.
Reduir un 75% el temps de trasllat
L’ús de drons per transportar mostres de sang del CAP Vall d’en Bas al laboratori de l’Hospital d’Olot va permetre reduir un 75% el temps mitjà de transport, un 98% les emissions de CO2 i un 50% el deteriorament dels glòbuls vermells.
Són les conclusions de la prova pilot feta al juny a la Garrotxa i que s’han presentat aquest divendres a Barcelona en una jornada del Departament de Salut sobre l’ús de drons en l’àmbit sanitari. A Badalona s’ha fet una prova pilot similar aquests dies que ha permès reduir el temps de trajecte de 30 a 6 minuts.
la prova pilot es va realitzar durant cinc dies, entre la segona i tercera setmana de juny de 2024, i es van transportar 37 mostres de sang des del CAP Vall d’en Bas al laboratori de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Un sistema de transport que va permetre reduir el temps de transport amb dron en prop d’un 75% de mitjana respecte del transport amb furgoneta, disminuir al voltant del 50% l’índex d’hemòlisi (deteriorament dels glòbuls vermells) de les mostres, i reduir les emissions de CO2 en un 98% respecte a les emissions generades amb el transport ordinari.
El model de dron emprat en aquesta prova va ser un dron elèctric de tipus VTOL, que és capaç d’enlairar-se i aterrar en espais reduïts de només 5 metres de diàmetre.