El Cens de Cobertes amb Fibrociment a Catalunya elaborat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de la Generalitat assenyala que la Seu (Alt Urgell) i Tremp (Pallars Jussà) concentren el major nombre de teulades d’edificacions fetes d’amiant, material que sobretot va proliferar entre la dècada dels 60 i 80 del segle passat, però que des de fa anys s’ha convertit en un element a combatre. No pas anant en contra de la seva implantació, perquè ja està totalment prohibida, sinó fomentant la seva retirada i substitució controlada, ja que està catalogat com a nociu.
Del cens total de cobertes amb fibrociment a tot Catalunya, 682 són a Tremp, seguides de la Seu d’Urgell ( 379), Sort (190), el Pont de Suert (165), Puigcerdà (90) i Vielha e Mijaran (9).
Cal destacar que la gran concentració de naus i coberts agrícoles, la majoria construïts amb aquest material, a altres municipis més petits, com ara Ribera d’Urgellet (376), Monteferrer i Castellbò (365), Oliana (218), Bellver de Cerdanya (215) o la Pobla de Segur (127).
En tots els casos, el rànquing més alt de teulades de fibrociment l’encapçala l’Alt Urgell amb un total de 2.232 de cobertes. Superen el centenar pobles com ara Coll de Nargó (178), Alàs i Cerc (158); Bassella (111) o Peramola (107).
El diagnòstic mostra que, dels 947 municipis que existeixen a Catalunya, en gairebé el 100%, uns 945 municipis, s’ha detectat algun tipus de presència, sigui a les cobertes o en altres parts dels edificis.
Ajuts per a la retirada
El cost de la retirada de les teulades d’uralita és el principal maldecap dels propietaris. La majoria d’empreses del sector, ofereixen preus que ronden entre el 13 i els 22 euros per metre quadrat, en funció de la dimensió de la coberta i les facilitats d’accés. Els treballs de retirada s’han de fer amb una cura extrema, seguint un protocol d’actuació estricte donada la perillositat del material que es manipula, i seguint un tràmit burocràtic que algunes empreses qüestionen per ser excessivament feixuc.
La prioritat, segons el Govern, és retirar de les teulades els plafons de fibrociment en més mal estat. Per això, per abordar la retirada de l’amiant, la Generalitat ha destinat uns 50 milions d’euros els darrers tres anys a línies d’ajuts tant per a particulars com empreses i també en una convocatòria específica de substitució de l’amiant per plaques fotovoltaiques.
1 comentari a “Tremp i la Seu amb el nombre més elevat de tot l’Alt Pirineu i Aran que tenen teulades amb el perillós amiant”
Al moment de desmotar tot lo poble estara contaminat.Pero es minim,perque desprues ba un encargat de manteniment per ver volar tot el pols amb el seu buffador,entrant per sota de les portas de entrada a casa.