El comissari de la Policia Nacional, Sebastián Trapote, màxim responsable del cos a Catalunya durant l’1-O ha afirmat que els concentrats en els centres on estava previst votar eren principalment individus amb una “alta virulència, perfectament organitzats” que tenien la voluntat d’impedir les ordres judicials contra la consulta.

Sebastián Trapote ha explicat, fent referència a l’operatiu de la Policia Nacional en aquests centres, que “si era difícil entrar, a vegades era pitjor sortir. Era més complicat perquè, com a conseqüència d’haver fet una intervenció dins del centre, els ciutadans que estaven fos estaven molt més cabrejats. Estaven enrabiats i les reaccions eren més violentes”.

El qui va ser cap superior del Cos Nacional de Policia a Catalunya del juliol del 2015 al setembre del 2018 ha explicat en el Tribunal Suprem que els concentrats en els centres sabien com fer resistència, feien crides a través de les xarxes socials i que “les cadenes humanes amb la finalitat d’impedir l’accés als centres de votació a vegades van ser molt virulentes (…) Intentaven per tots els mitjans que no poguéssim entrar al centre, retirar les urnes i complir amb el mandat judicial”.

En aquest context, aquest comissari que ja està jubilat ha afirmat que entre els concentrats durant la jornada de l’1-O “no va haver-hi armes de foc. Només una, la d’un escorta d’un responsable de la Generalitat, que no era cap problema”.

Trapote també ha reconegut que arran dels aldarulls entre policies i concentrant durant la jornada de l’1-O cap agent del Cos Nacional de Policia va haver de ser hospitalitzat. En aquest punt, el comissari Trapote ha afirmat que durant els fets de l’1-O “nosaltres no actuem fins al final, quan comprovem que el dispositiu dels Mossos era inadequat i ineficaç”.

De fet, el comissari Trapote ha assegurat que “en alguns centres hi havia agents dels Mossos d’Esquadra, però eren dos o tres. Era una utopia pensar que podien actuar”, afegint que per part de la policia catalana “no va haver-hi col·laboració”.