El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, que el Govern rebutja la nova pròrroga de l’estat d’alarma i ha reclamat recuperar de manera immediata les competències pròpies i la capacitat de gestionar la crisi. Ha assegurat que la centralització ha comportat menys agilitat i eficàcia en la resposta a la crisi.

Torra fa públiques les queixes poc després que el govern espanyol hagi tancat l’acord amb ERC perquè els republicans s’abstinguin en la votació per prorrogar l’estat d’alarma a canvi que la Generalitat recuperi les seves competències.

Ha afirmat, amb relació a les paraules de Sánchez que les comunitats autònomes podran gestionar la situació en fase 3, un cop acabi l’estat d’alarma, que això és natural que sigui així, però que el que la Generalitat reclama és que l’estat d’alarma “acabi demà mateix”.

El president ha reivindicat poder participar en la gestió dels fons europeus, però ha advertit que no arrribaran fins al 2021, raó per la qual cal actuar de seguida. Ha reclamat, en aquest sentit, que la Generalitat participi en la gestió del MEDE (el Mecanisme Europeu d’Estabilitat), el que podria implicar uns ingressos de 5.000 milions d’euros per a Catalunya.

També ha reclamat en la reunió que la Generalitat gestioni l’ingrés mínim vital i ha insistit que l’Estat ha de complir amb els deutes històrics que té amb Catalunya, que ha xifrat en 9.000 milions d’euros.