El president del Govern, Quim Torra, ha estat clar aquest dimarts 25 de desembre sobre el seu posicionament respecte dels pressupostos del govern espanyol. En el seu discurs en l’acte d’homenatge de Francesc Macià al cementiri de Montjuïc, ha advertit al mandatari espanyol: “No votarem els pressupostos del govern d’Espanya”.

Torra ha apel·lat a “l’esperit de llibertats integrals de Catalunya” que encarnava, segons ha recordat, Macià, i ha fet ús de les seves paraules per remarcar: “Som ciutadans d’un poble que ha estat lliure i ho vol tornar a ser”.

El president de la Generalitat també ha remarcat el sentit de la paraula “dignitat”, que serà el que “serà capaç de remoure totes les consciències”, i també s’ha dirigit al rei Felip VI per recordar-li que els catalans són “republicans” i que ja no consideren com a pròpia la institució monàrquica. En aquest sentit, i de la mateixa manera que ho va traslladar a Pedro Sánchez, ha avisat al rei que “no hi ha un problema de convivència, sinó de justícia”.

En el seu discurs de Nadal, el monarca reclamava ahir que es garanteixi i es respecti “la convivència” a Espanya. De fet, aquesta ha estat una de les paraules més repetides del seu tradicional discurs. Assegura que la convivència és el “patrimoni més gran que tenen els espanyols” i que cal protegir-la per sobre de tot.