Aquest dissabte, 28 de setembre, es commemora el Dia internacional per la despenalització de l’avortament i, a diferència d’altres anys, l’associació Stop Violències no ha convocat cap mobilització a Andorra. En conversa amb LA VALIRA, la presidenta de l’entitat feminista, Vanessa Mendoza Cortés, explica que, aquest any, s’uneixen a la mobilització convocada a la capital catalana. “Les companyes de Catalunya s’han unit tot aquest temps a la nostra manifestació a Andorra, i nosaltres, aquest any, ens unim a la concentració que es farà a Barcelona“.
D’altra banda, Stop Violències assenyala que és “difícil” fer una manifestació al Principat amb la manca de drets existent: “Estem tan ocupades a sobreviure en el dia a dia, que és molt complicat que les dones per a les quals treballem vinguin a la manifestació. Així que decidim continuar batallant a nivell internacional pel dret a l’avortament. Hem entès que hem de pressionar a dins i buscar més forces fora“, detalla Cortés, que destaca que “continuem batallant perquè les dones seguim avortant”.
En aquest sentit, la presidenta de l’associació feminista andorrana matisa que “no hem deixat els carrers”, sinó que “aquest any estem a Catalunya perquè estem treballant a nivell internacional”. Cortés ha explicat, a més, que faran un directe des de la manifestació de Barcelona a l’Instagram de Stop Violències.
La feina de la Xarxa la Meri
Stop Violències, mitjançant l’anomenada Xarxa la Meri, ofereix suport i acompanyament a dones d’Andorra que volen avortar i, segons ha explicat a LA VALIRA, enguany l’associació ha informat dels seus “no-drets” a menors violades i a dones migrades que no poden sortir del país perquè no forma part de l’espai Schengen, i han acompanyat dones embarassades violades en el si de la parella.
Malgrat els tocs d’atenció de les Nacions Unides, el Consell d’Europa i organitzacions defensores de drets humans com Amnistia Internacional, el Govern del Principat continua sense despenalitzar i legalitzar l’avortament, ni tan sols en el cas de violacions a menors. A parer de l’associació feminista, el fet que no s’hagi legalitzat ni “per causals” mostra que l’Estat està, en certa manera, “a favor de la violació”, i destaca: “No hi ha lleis sobre violacions dins d’una parella estable”.
Pel que fa a les menors, Stop Violències lamenta que l’edat de consentiment sexual sigui de 14 anys i recorda que, “si ens violen abans dels 18, no podem sortir del país per avortar sense un adult de referència”. Al respecte, l’associació feminista demana que s’incrementi l’edat de consentiment i assenyala que, amb l’avortament penalitzat i l’edat de consentiment fixada als 14 anys, “s’està abocant les nenes a ser mares, no nenes”.
“Si s’accepta que les nenes són prou grans per tenir relacions sexuals consentides amb 14, haurien de veure que també ho som les dones majors d’edat per decidir sobre el nostre cos”, considera Cortés, que explica que “aquestes incongruències són a les quals ens referim quan diem que la misogínia, el patriarcat i l’Església estan instal·lats al cos de les dones a Andorra”.
Stop Violències insisteix en la manca de dades sobre els avortaments que es fan fora d’Andorra, els clandestins, quants afecten a menors… i lamenta la manca d’informació sobre què està passant amb les menors que són violades al Principat amb l’avortament prohibit. “Què passa amb aquelles menors en l’àmbit de l’acompanyament i l’avortament? Com sempre, ens falten dades”, manifesta Cortés.
D’altra banda, respecte a les dones migrades, l’associació feminista destaca que no hi ha informació accessible per a elles i lamenta que, “si com a dones se’ns desprotegeix en general, la vulneració de drets és encara més gran en el cas de les temporeres, que no coneixen l’idioma, ni se’ls ofereixen cursos en horaris accessibles, ni els expliquen quins drets no tenen”. “Ni el Govern ni ningú dona resposta a les dones i joves que es queden embarassades i volen avortar, ja sigui per violacions o bé per embarassos no desitjats”, assenyala Stop Violències.