El servei d’atenció integral a la dona d’Andorra (SIAD) ha atès des que es va posar en funcionament, ara fa tres anys, 96 persones, 36 de les quals al llarg del 2022.
El principal motiu de consulta ha estat la interrupció voluntària de l’embaràs, que va representar l’any passat el 69% del total, si bé també es van fer demandes sobre els mètodes anticonceptius, la píndola de l’endemà –que s’administra gratuïtament des del 2021– o la planificació familiar.
La majoria d’usuaris van ser dones, amb una mitjana d’edat que se situa en 29,4 anys.
Nova web del SIAD per atendre consultes telemàticament
Coincidint amb la celebració aquest dimecres del Dia Internacional de les Dones, el SIAD ha presentat un nou web www.salut.ad/siad, que té una doble funció: d’una banda, un apartat de contacte on l’usuari podrà deixar la seva consulta d’una manera directa perquè una llevadora pugui atendre-la i donar-hi resposta, i d’altra banda, un apartat de temes d’interès per facilitar informació sobre diferents aspectes de la salut sexual i reproductiva.
Entre els temes inclosos hi ha els mètodes anticonceptius, el cicle menstrual, el consentiment, les malalties de transmissió sexual o la interrupció voluntària de l’embaràs, entre altres.
El web ha entrat en funcionament aquesta mateixa setmana i se suma als altres canals habituals del SIAD: les visites presencials als CAP –on també s’ha instal·lat cartelleria nova fent referència al servei–, el telèfon 191 i el correu siad@saas.ad. A banda, les llevadores del SIAD també han començat a oferir xerrades sobre diversos temes, i que es preveu que enguany se’n desenvolupin d’altres en col·laboració amb els comuns o les escoles.