El magistrat i exsenador d’ERC, Santiago Vidal, ha tornat a demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el seu reingrés a la carrera judicial, argumentant que el Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la norma que va ser servir el mateix CGPJ per no admetre el seu reingrés.

Santiago Vidal va ser inhabilitat el 2015 per un període de tres anys per haver participat en l’elaboració d’una Constitució per a una futura república a Catalunya. També està imputat en la causa que investiga el jutjat d’instrucció núm. 38 de Barcelona per la seva presumpta participació en l’organització de la consulta independentista de l’1-O.

Aquest dijous, la Comissió Permanent del CGPJ ha d’estudiar l’escrit presentat per Vidal demanant el seu retorn a la magistratura. Però Europa Press avança que fonts del govern dels jutges diran a Vidal que es donen per assabentats de la seva petició però que no li donaran resposta fins que la sentència del TC sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat.

Es dona la circumstància que el CGPJ ja va denegar el retorn de Vidal a la carrera judicial el passat mes de març, en considerar que aquest havia comès una “manca de lleialtat a les institucions de l’Estat i a la Constitució” per les declaracions que havia fet mentre estava suspès de funcions.

El CGPJ considerava que malgrat estar suspès, quan Vidal va explicar el 2016 que el govern de la Generalitat havia obtingut de manera il·legal dades fiscals dels catalans va incomplir “les seves obligacions bàsiques, i que la primera d’elles és la de la lleialtat constitucional, un jurament que per part de Vidal va ser repetidament incomplit durant el temps de la seva inhabilitació”.