La revisió de les dades que porta a terme el Ministeri de Sanitat ha provocat que un dia més els números no quadrin amb els oferts el dia anterior. Amb aquesta nova forma de comptatge el total de morts a Espanya s’eleva avui en 283 noves víctimes, el que suma un total de 27.117. No obstant això, el nombre dels morts en els últims set dies queden en 35. El nou recompte va provocar que dilluns la xifra de morts baixés en gairebé 2.000 casos respecte a diumenge, un desgavell de xifres que ha provocat múltiples crítiques.

De la mateixa manera Sanitat ha ajustat la xifra de contagis. Dilluns es deia que el total era de 235.400 i avui dimarts són 236.259, és a dir, 800 més tot i que Sanitat només ha informat que en les últimes 24 hores s’han diagnosticat 194 nous casos.

El doctor Fernando Simón, el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, va assegurar en la seva roda de premsa diària que “aquest increment de 283 en el nombre de morts inclou els 35 últims, més casos antics als quals calia adjudicar la data de defuncióAquest procés seguirà alguns dies perquè encara queden uns centenars de morts que cal saber situar al llarg de l’epidèmia”, ha explicat.

L’impacte del 8-M va ser “marginal”

D’altra banda, Simón ha insistit que l’impacte de les manifestacions del 8-M en l’evolució de la pandèmia és “marginal” i ha argumentat que aquest tipus d’esdeveniment no estava desaconsellat en aquell moment. Així, ha recordat que el Ministeri de Sanitat va recomanar a principis d’aquella setmana que no se celebressin esdeveniments de masses, com congressos, amb participació de persones procedents de zones de risc. Per aquest motiu, Simón ha explicat que es va demanar que no es fes el congrés evangelista de Madrid que cita a l’informe de la Guàrdia Civil com a exemple de concentracions que sí que es van cancel·lar.