La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, ha indicat, sobre l’anunciat inici del desconfinament -criticat pel president català, Quim Torra-, que el confinament reforçat dels darreres dies tenia com a objectiu no saturar les unitats de cures intensives (UCI) i que aviat es tornarà a una situació que “ja ens estava donant resultats” contra la transmissió del coronavirus.

Sierra ha recordat que en la nova fase, en la qual es preveu la reincorporació de treballadors a les seves feines, els ciutadans hauran de seguir mantenint el distanciament social i les mesures d’higiene. “Considerem que les mesures són les adequades”, ha afegit.

Sobre el procés de desescalada, l’ha considerat “molt complex”, i ha afirmat que “ningú al món” ha definit uns criteris i marcadors específics ideals, a més d’afegir que treballen amb les Comunitats Autònomes i la Unió Europea, i que han de contemplar molts factors, així com escenaris, en la presa de decisions. Ha destacat, en aquest punt, les deteccions i aïllaments precoços.

Sierra, d’altra banda, ha aclarit sobre l’estudi de seroprevalença que prepara el Ministeri de Sanitat per determinar quantes persones han superat la malaltia que la participació és voluntària i que la mostra -de 60.000 persones- la decideixen el Centre Nacional d’Epidemiologia i l’Institut Nacional d’Estadística, institucions amb experiència en el disseny d’estudis similars sobre malalties vacunables, ha especificat.