El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit que “el virus pot tornar i sacsejar-nos en una segona onada. Ho hem d’evitar a tot preu”. En el darrer dia de l’estat d’alarma, Sánchez ha fet una declaració institucional en què ha demanat “col·laboració individual i col·lectiva perquè el que s’ha conquerit amb tant d’esforç no faci marxa enrere”.

Ha anunciat que l’Estat prepara una reserva estratègica amb productes essencials per fer front a possibles emergències, i ha explicat que aquests fons complementaran els de les comunitats autònomes. D’altra banda, ha fet una crida a la “cooperació” de totes les forces polítiques per encarar la crisi.

El cap de l’executiu espanyol ha dit que ara comença una nova etapa en què s’han recuperat els carrers, la mobilitat, que les fronteres es tornaran a obrir i en què l’economia comença també a bategar. “Estem en el deure d’avançar, però hem de mantenir la guàrdia alta i seguir rigorosament les regles d’higiene i protecció”, ha emplaçat Sánchez, recordant que cada individu pot ser “mur o via de contacte”.

Pel que fa a l’homenatge previst per al 16 de juliol a les víctimes de la covid-19, Sánchez ha detallat que també hi assistiran els presidents autonòmics i que serà presidit pel rei Felip VI.

Amb la mirada posada al futur, el govern espanyol reclama ara “unitat” a tots els nivells. “Toca reconstrucció i recuperació”, ha dit el president espanyol, que espera que quedi enrere la confrontació i “l’odi” a la política.

Finalment, Sánchez ha anunciat l’impuls d’una comissió mixta per analitzar “amb rigor” l’estat de salut, la ciència o l’atenció a la gent gran i preservar el sistema de protecció social.