El Departament de Salut proposarà al Procicat allargar dues setmanes més les restriccions decretades actualment a Catalunya (tancament de bars, restaurants, centres comercials, centres d’estètica, activitats culturals i esportives…), que finalitzen el proper divendres, amb l’objectiu de frenar l’expansió del coronavirus i alliberar capacitat assistencial als hospitals. Així ho ha avançat en una entrevista a RAC1 el secretari general del departament, Marc Ramentol, que ha avisat també que és “prematur” avançar escenaris de desescalada “quan encara no s’ha assolit el pic d’ocupació als hospitals”.

Ramentol creu que el pic de pressió assistencial tindrà lloc en els propers dies i ha lamentat que, tot i el bon funcionament de les mesures aplicades, la reducció de casos diagnosticats vagi a un “ritme massa lent”. “La Rt (velocitat de reproducció de la malaltia) està baixant, però molt a poc a poc”, ha assenyalat el responsable de Salut, que ho ha qualificat “d’agonia”.

En aquest sentit, la velocitat de reproducció del coronavirus a Catalunya es troba a 0,92. Això vol dir que 100 infectats contagien a 92 persones. Salut també ha notificat aquest dilluns 1.919 casos de coronavirus i que el risc de propagació, tot i el descens dels darrers dies, es troba en 670 punts. Es tracta d’una xifra molt elevada tenint en compte que a partir dels 200 punts els números indiquen un risc molt elevat que l’epidèmia es descontroli.

D’altra banda, el secretari general de Salut ha explicat que “la pròrroga de les mesures ha de permetre alliberar capacitat assistencial per assumir una eventual tercera onada que intuïm que serà durant l’hivern”, i ha advertit que, si no és així, “tindríem una situació d’una gravetat molt més important que l’actual”.

Ramentol també ha aprofitat l’ocasió per opinar sobre la situació epidemiològica de la Comunitat de Madrid, regió que presenta moltes menys restriccions que les decretades pel govern català. El responsable de Salut ha afirmat que “qualsevol dada que arribi de Madrid la posem en quarantena” i ha assegurat que “estan millorant a costa de desprogramar activitat no-covid”. És “un peatge que no volem pagar”, ha afegit.