Site icon La Valira

Repic de campanes a morts per la supervivència dels pobles de l’Alt Pirineu

Diversos pobles de l’Alt Pirineu s’estan sumant a l’acció reivindicativa de fer repics de campanades a morts per alertar del perill de desaparició de molts nuclis a causa dels problemes de comunicacions que pateixen, tant pel que fa a les carreteres i camins com a l’accés a noves tecnologies.

La idea la va anunciar la setmana passada des de les xarxes socials l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, i en pocs dies ja s’hi han sumat moltes altres poblacions, principalment les més allunyades de les principals vies de comunicació pirinenques. A l’Alt Urgell, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Taús (al municipi de les Valls d’Aguilar) va ser el primer poble que s’hi va adherir i ara ja s’hi ha afegit Torà de Tost (Ribera d’Urgellet), juntament amb Coll de Nargó i amb pobles dels municipis de Montferrer i Castellbò i de les Valls de Valira, tots dos integrats a l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu. A la resta de l’Alt Pirineu, també s’hi ha sumat els municipis pallaresos de Soriguera i Castell de Mur i el poble de Baro, a la Vall de Boí.

L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga s’ha felicitat pel fet que d’altres pobles se sumin a la idea. Navarra ha reiterat els problemes amb què es troben municipis com el seu per garantir la seguretat de les carreteres i camins locals, atès que normalment són ajuntaments amb un terme municipal molt extens, diversos nuclis de població disseminats, molt pocs habitants fixos i un pressupost limitat.

Aquests darrers mesos diversos nuclis de l’Alt Pirineu han patit esllavissades de grans dimensions, algunes amb víctimes mortals, a causa de les intenses nevades i pluges de l’hivern i la primavera. Això ha fet aflorar la problemàtica amb què es troben per garantir el manteniment de carreteres i camins de titularitat municipal, especialment en zones amb forts desnivells o bé amb risc geològic.

Exit mobile version