La crisi derivada de l’epidèmia del COVID19 està provocant moltes vulneracions de drets fonamentals per tal d’evitar el col·lapse del sistema sanitari -sota mínims per les retallades i privatitzacions dels últims anys-. Entre les més greus patir la malaltia en solitari. En el pitjor dels casos morir sense cap mena d’acompanyament i escalf dels més estimats. Així ho denuncia a través d’un comunicat Endavant Alt Urgell.

L’organització feminista critica que l’hospital de la Seu que “a més d’aquesta solitud al final de la vida, les dones ens veiem obligades a patir-la en el moment del part. Una vegada més es vulneren els drets per una atenció respectuosa als parts. Uns drets aconseguits després de dècades de lluita contra la violència obstètrica”.

Malgrat el moment actual de propagació de la malaltia, tant les recomanacions de l’OMS com els protocols oficials d’acompanyament al part, segueixen contemplant que es respectin els drets de les embarassades.

Un d’aquests és poder parir acompanyades de la persona desitjada. I malgrat això, el servei d’obstetrícia depenent de la cooperativa Pediatria dels Pirineus del que forma part el que havia estat el seu president, l’alcalde-pediatre de l’hospital urgellenc, Jordi Fàbrega, s’ha adoptat la mesura de prohibir aquest acompanyament.

En el context actual de crisi sanitària, es pretén normalitzar i justificar una mesura que, sota el supòsit de protegir-nos, pot comportar greus conseqüències emocionals sobre les nostres vides.

Endavant per la Seu exigeix una atenció sanitària que permeti l’acompanyament en el part. Així com que s’informi amb total transparència a les dones i famílies que es puguin veure afectades per aquesta situació.