El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha tancat la investigació sobre el procés i ha suspès com a diputats l’expresident de la Generalitat Carles Pugidemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, i l’exdirigent de l’ANC Jordi Sànchez.

La mesura, adoptada després que la sala d’Apel·lació hagi confirmat el processament per rebel·líó, no afecta de moment l’exconseller Toni Comín, l’eventual suspensió del qual depèn d’un termini que li ha estat concedit perquè va interposar un recurs contra el processament, ni l’exconsellera Meritxell Serret, que no ha estat processada per rebel·lió.

En la interlocutòria coneguda aquest dimarts, Llarena trasllada al Parlament de Catalunya la possibilitat que els diputats suspesos puguin ser substituïts temporalment i remet la causa a la sala d’enjudiciament.

La suspensió és cautelar, de manera que els processats poden mantenir l’acta però no exercir com a representants parlamentaris. La interlocutòria que tanca la instrucció serà remesa al Parlament i la Mesa haurà d’executar-la i mantenir suspesos els dirigents del procés fins que es dicti una sentència sobre aquest cas.