Site icon La Valira

Proposta per construir una nova residència pública per a la gent gran a l’Horta del Valira

Compromís X La Seu presentarà una moció al ple de l’ajuntament del pròxim dilluns en la que es demanda encarregar de manera urgent el projecte de construcció d’una residència pública per a la gent gran al terreny de l’Horta del Valira.

Segons el principal partit de l’oposició, és palesa “la necessitat immediata de disposar d’un centre de nova planta per posar remei a la manca de places de residència a la Seu d’Urgell i a la comarca”.

Cal tenir en compte les dades d’envelliment que afecta el territori del Pirineu. Els majors de 65 anys suposen més d’un 20% de la població, per sobre de la mitjana catalana que està en un 18%. L’índex d’envelliment, que és la relació entre la població de 65 anys i més, i la població de 0 a 14 anys, és constatable que a l’Alt Urgell és de 159,9, mentre que la mitjana de Catalunya és de 117,5, és a dir, un 26% més elevat.

Tots aquests percentatges provoquen, a criteri de la plataforma socialista, que els centres residencials siguin actualment “part imprescindible en l’atenció de la gent gran, especialment entre aquells que presenten alta dependència”.

A la Seu d’Urgell, en l’actualitat, hi ha 85 places en dues residències: una geriàtrica de l’Hospital, amb 14 places, i la Llar de Sant Josep amb 71. Una xifra, apunten, “del tot insuficient”.

Compromís X La Seu va proposar en la passada campanya electoral la construcció de 120 places amb una reserva de places per a salut mental. Al mateix terreny i compartint serveis, la formació proposava també construir pisos tutelats com a alternativa complementària a la residència.

Exit mobile version