El Comitè d’Afers Jurídics del Parlament Europeu demana l’aixecament de la immunitat als eurodiputats de Junts Carles PuigdemontToni Comín i Clara Ponsatí. Segons ha confirmat el president del Comitè, l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, 15 membres han votat a favor, 8 en contra i 2 s’han abstingut. Així, s’ha aprovat la proposta del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki. Així, el suplicatori passa ara a mans del ple del Parlament Europeu previst per la setmana del 8 de març.

Si finalment s’aprova, les justícies belga i escocesa podran examinar la petició d’extradició d’Espanya que pesa sobre els tres independentistes. Fa un any que el Tribunal Suprem va demanar a la cambra europea l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí per poder reactivar les euroordres del cas de l’1-O.

Tots tres volen que l’Eurocambra els hi mantingui la protecció parlamentària i denuncien que la causa de l’1-O és una “persecució política”, que el Suprem no té competències i que hi ha “irregularitats” en el procediment del suplicatori.

En el cas de l’exconseller Lluís Puig, com que no és eurodiputat, el procediment va seguir el seu curs fins a desembocar en el rebuig de la petició d’extradició, en considerar la justícia belga que el Tribunal Suprem no era l’organisme competent per a sol·licitar-la. La sentència es va dictar l’agost de 2020, i va ser ratificada pel tribunal d’apel·lació al gener d’aquest any.