La creixent dificultat per accedir a un habitatge a Andorra ha portat moltes persones a compartir pis o llogar habitacions en habitatges on ja hi viuen altres residents. Aquesta tendència és especialment notable en sectors com els serveis, amb treballadors temporers, així com en la construcció i les seves activitats relacionades que requereixen d’un personal que sovint aterra a Andorra sense massa lligams personals i familiars i que, per tant, cal que cerquin habitatge.
Amb els preus de lloguer completament disparats, la solució per aquestes persones és compartir pis, sovint, fins i tot compartint habitació entre diverses persones. Això no és un fet estrany en zones dedicades al turisme, però actualment aquesta tendència va a l’alça. Diversos portals d’internet ofereixen habitacions per llogar, amb preus que van des dels 450 euros mensuals fins als 900 euros si aquestes disposen de bany privat.
Totes elles tenen condicions similars, com el dret a utilitzar la cuina o altres zones comunes. A més, existeix un circuit de lloguer que funciona a través del boca-orella entre aquests col·lectius, que són sovint la solució, almenys temporal, que troben molts.
El psicòleg Sergi Garijo adverteix que la precarietat residencial pot tenir conseqüències negatives en la salut mental de les persones afectades. “La inseguretat residencial i la manca d’espai personal poden generar estrès, ansietat i una sensació de vulnerabilitat constant”, afirma Garijo. Aquesta situació pot afectar el benestar emocional i la qualitat de vida dels individus, especialment aquells que es veuen obligats a compartir espais reduïts amb gent, que sovint són desconeguts.
Compartir pis en versió moderna
El ‘coliving’ és una modalitat d’habitatge compartit on diverses persones viuen en un mateix espai amb serveis i zones comunes, combinant privacitat amb una experiència de comunitat. Aquesta fórmula, molt popular entre joves professionals, emprenedors digitals i nòmades digitals, es caracteritza per oferir habitatges totalment equipats amb habitacions privades (sovint amb bany propi) i àrees compartides com cuines, sales d’estar, espais de coworking o gimnasos.
A diferència del simple lloguer d’habitacions, el ‘coliving’ inclou sovint serveis com neteja, wifi d’alta velocitat, subministraments i activitats per fomentar la interacció entre els residents. És una opció que ha guanyat força entre el col·lectiu de creadors de contingut, com youtubers i influenciadors que han arribat els darrers anys al Principat.
Són força els que lloguen cases grans o xalets que comparteixen amb un grup d’amics o col·legues, creant així espais col·laboratius que els permeten reduir despeses i fomentar la creativitat conjunta.