Site icon La Valira

Preocupant situació de la llibertat de premsa a Andorra i comarques del Pirineu

L’organització Reporters Sense Fronteres (RSF) avisa en la seva classificació anual sobre l’estat de la llibertat de premsa i l’exercici del periodisme de la tendència negativa que s’està donant a Andorra des de l’any 2014, quan ocupava la cinquena posició del rànquing mundial amb 6,82 punts. En una classificació de 180 estats, el país pirinenc baixa de la posició 35 a la 37.

L’organisme ressalta en el seu document que “els mitjans de comunicació són molt dependents dels poders polítics, econòmics i religiosos al Principat”, la qual cosa provoca “constants conflictes d’interessos”. Destaca també les dificultats dels professionals de la informació per cobrir les activitats dels bancs d’Andorra i la manca de lleis que protegeixin la llibertat d’informació i la confidencialitat de les fonts.

Andorra queda per primer cop per darrere de Portugal, Espanya i França.  L’Estat espanyol supera el país dels Pirineus per primer cop en aquesta estadística i es col·loca en 29è lloc, mentre que l’Estat francès encara apareix més endarrerit, en el 39.

La citada situació de dependència també es pot fer extensiva a altres zones del territori de les comarques pirinenques com ara la Cerdanya o l’Alt Urgell, on alguns polítics, fins i tot, es dediquen a intentar judicialitzar les informacions publicades en els mitjans de comunicació que no alaben les seves gestions, sent incapaços de fer autocrítica per no perdre la poltrona. Arriben al punt d’atrevir-se a donar classes de periodisme als professionals que fan la seva feina de manera independent.

Exit mobile version