La Fiscalia de Lleida demana penes que van dels 4 anys i 9 mesos de presó a 5 anys i 3 mesos a tres persones, una de les quals un guàrdia civil, que presumptament van introduir a l’estat espanyol tabac procedent d’Andorra.

El ministeri públic les acusa dels delictes de contraban i de pertànyer a una organització criminal i també sol·licita una multa d’un milió d’euros per cadascuna d’elles, a més d’una indemnització a l’Estat de gairebé 200.000 euros, a pagar entre tots tres, en concepte de responsabilitat civil. La vista oral està prevista pel pròxim dijous 8 de març a l’Audiència de Lleida.

Els fets es remunten al 25 de maig de 2012, quan un dels acusats va ser sorprès en un control a la carretera N-145, passada la duana de la Farga de Moles, amb prop de 65.000 caixetes de tabac valorades en gairebé 250.000 euros i que estaven amagades dins un camió.

Aleshores, el servei d’assumptes interns de la Guàrdia Civil va iniciar la investigació, ja que un dels tres acusats formava part del cos policial en aquell moment i també havia prestat servei a la secció fiscal de la Seu d’Urgell.

Segons sembla, un altre dels acusats s’hauria posat en contacte amb ell perquè li facilités el pas de camions per la duana, aprofitant-ne els coneixements i amb la connivència d’altres agents que treballaven al pas fronterer i que no han estat identificats. Per la seva banda, l’agència tributària espanyola ha quantificat en prop de 210.000 euros la quantitat presumptament defraudada per aquestes persones, entre els drets duaners i els impostos especials del tabac.