El Tribunal Constitucional (TC) avala amb una sentència la visió que la majoria de consellers generals socialdemòcrates, tenien sobre aquest punt que forma part de la llei qualificada de la persona i de la família. El màxim òrgan judicial entén que malgrat que no hi ha cap diferència efectiva entre un nom i altre, sí que pressuposa que matrimoni canònic es refereix a les persones catòliques, mentre casament civil engloba a la resta, és a dir que sí que hi ha una diferència quant a concepte es refereix.
En el cas del casament civil no veu problemes de discriminació perquè tothom s’hi pot acollir, però no passa el mateix amb el matrimoni canònic, del qual en queden apartats i cita textualment, les persones homosexuals i aquelles que no estiguin batejades, per molt catòliques que es declarin.
Els magistrats exposen que el text legislatiu fixa que a partir de l’entrada en vigor de la normativa en els certificats de les unions civils emesos pel Registre Civil previs a aquesta llei s’haurà d’incloure una menció en què s’indiqui que aquestes unions tenen efectes equivalents als dels casaments civils.
El TC al·lega que d’aquesta disposició se’n deriva que la menció afegida als certificats de les unions civils “farà aparèixer les unions que son d’origen civil i aquelles que son d’origen religiós; així, els catòlics seran tractats de manera diferent en funció de si son heterosexuals o homosexuals”.
És per això que falla en contra dels interessos de la majoria, del Govern i, fins i tot del Copríncep episcopal que entenien que era una simple manera de referir-se als dos casos.