Elisenda Paluzie, la flamant presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha reclamat als partits independentistes que es posin d’acord per investir com a president de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha estat detingut aquest cap de setmana a Alemanya, on declara aquest dilluns davant la justícia. “És un clam”, ha assenyalat.

“Hi ha una majoria democràtica que avala que Puigdemont sigui proclamat president”, ha afirmat Paluzie a TV3, tot advocant per dignificar-ne la figura mitjançant “un mínim gest de dignitat i responsabilitat” per part dels partits. Troba que investir Puigdemont podria obrir un nou escenari electoral al qual troba que l’independentisme concorreria “des d’una situació de força”. El diputat de la CUP Carles Riera també havia apostat per Puigdemont com “el nostre candidat” abans que es produís la detenció, i després la formació anticapitalista s’ha mostrat disposada a entrar a la mesa del Parlament per fer possible la investidura.

Aquest diumenge, en un missatge institucional, el president del Parlament, Roger Torrent, ha dit que el president de la Generalitat, càrrec que dóna a entendre que Puigdemont manté, està per sobre de l’acció dels tribunals: “Cap jutge té la legitimitat per perseguir el president de tots els catalans”.