Els Mossos d’Esquadra investiguen els autors del robatori de més d’un quilòmetre i mig de cable de coure que s’ha produït aquest dilluns a la nit a l’Eix Pirinenc, segons ha pogut saber LA VALIRA.
En concret, la subtracció s’ha dut a terme al costat de l’N-260 entre els termes municipals de Ger i All, a la Cerdanya, tal com es pot observar al vídeo adjunt. Ara per ara es desconeixen l’autoria i el nombre de persones concretes que han participat, tot i que per experiències anteriors en cada robatori acostumen a ser entre 2 i 4 individusels que formen part d’aquestes xarxes criminals.
Un metall molt atractiu
El coure té múltiples aplicacions, té una vida il·limitada, perquè es pot reciclar, i no deixa traçabilitat. A més, és un dels metalls que millor es paguen.
El preu del coure fluctua en funció del mercat, però l’últim any ha oscil·lat entre els 5 i els 9 euros el quilo. Això és el que paguen a les ferrovelleres legals. Però és molt difícil que el coure robat trobi sortida en aquests negocis.
El Gremi de Recuperació de Catalunya, que agrupa unes 300 empreses del sector assegura que els empresaris hi tenen molt a perdre i molt poc a guanyar; ningú vol posar en risc el seu patrimoni i el seu negoci.
Aquestes ferrovelleres, de fet, han de facilitar cada setmana als Mossos un llistat de tota la gent a qui han comprat coure. I la policia, a més, fa registres periòdics a les naus per detectar possible coure sostret. Tot plegat fa d’element dissuasiu, i els lladres busquen altres vies al mercat negre.
La majoria de coure robat, segons el gremi i els Mossos, acaba a l’estranger. Sovint en direcció a l’est d’Europa, per carretera, o al principal consumidor d’aquest metall al món, la Xina, en vaixell.Des d’un tercer país, el coure se separa del plàstic que el recobreix. Aquí es perd la traçabilitat.
Després, un cop triturat i tractat, torna a entrar al circuit, ara ja de manera legal. Es dona la paradoxa que pot acabar al lloc d’on ve.