Site icon La Valira

Mor l’expresident francès i excopríncep d’Andorra, Valéry Giscard d’Estaing, als 94 anys

L’expresident francès i excopríncep d’Andorra, Valéry Giscard d’Estaing, ha mort aquest dimecres als 94 anys. Giscard va ser president entre els anys 1974 i 1981.

Quan va arribar a l’Elisi, Giscard d’Estaing tenia només 48 anys. Lluitador en la resistència contra el nazisme i format a l’École Nationale d’Administration (ENA), com tants altres membres de les elits franceses, aquest polític liberal es va moure des de ben jove entre els cercles del poder.

Ministre de Finances amb De Gaulle i Pompidou, una innovadora campanya amb ressonàncies kennedyanes va portar-lo a derrotar per sorpresa Mitterrand i arribar a l’Elisi.

Durant el seu mandat, va tirar endavant reformes socials com la llei del divorci de mutu acord, la legislació de l’avortament impulsada per la ministra Simone Veil o la rebaixa de la majoria d’edat dels 21 als 18 anys. Però també va dur a terme polítiques dures amb la immigració.

La seva biografia té alguns episodis tèrbols com ara l’escàndol dels diamants que li va regalar l’autoproclamat emperador Bokassa I de l’imperi centreafricà que va suposar un cop al seu prestigi i l’any 1981 va perdre la reelecció davant del socialista François Mitterand.

Exit mobile version