Site icon La Valira

Moltes ombres i poques llums en la futura llei de transparència i accés a la informació

L’esborrany de la proposició de la proposició de llei de transparència i accés a la informació que estan treballant conjuntament els grups parlamentaris que formen el govern tripartit, Demòcrata, Liberal i Ciutadans Compromesos, no presenta ‘a priori’ grans canvis respecte a la legislació actual.

Tot i que l’objecte del text és ampliar i reforçar la transparència de l’activitat administrativa i regular i garantir el dret d’accés a la informació pública, la futura normativa és excessivament ambigua, en el seu redactat actual, respecte als quatre eixos en què s’estructura: publicitat activa, dret d’accés a la informació pública per part de la ciutadania, informació reservada d’Estat i declaració del patrimonial.

Així, per exemple, l’esborrany fins i tot pretén acotar compromisos per part de les administracions de facilitar informació als ciutadans, ja que si la informació no és pública, difícilment es podran denunciar possibles irregularitats. A més, resta per definir quina serà la informació reservada per l’Estat, més enllà d’aquelles que perjudiquin la defensa i seguretat nacional o les relacions internacionals o amb els coprínceps, així com quin serà el procediment per classificar un document i també per desclassificar-lo i quins seran els terminis i els règims sancionadors en cas d’incompliments.

Tampoc es permetrà exercir el control patrimonial dels càrrecs polítics tret del cas que hi hagi una denúncia o que hi hagi una greu sospita d’alteració indeguda i on podrà intervenir la Justícia o el Tribunal de Comptes. En aquest darrer punt, s’obligarà als càrrecs públics a informar de les seves propietats i estat financer davant de notari, durant els tres mesos posteriors a ser nomenats, i durant els tres mesos posteriors a ser destituïts. Ara bé, serà una informació “confidencial” i “privada”, no consultable per al ciutadà.

DA, Liberals i Ciutadans Compromesos volen que l’obligació de declarar béns s’estengui al màxim d’alts càrrecs de l’administració tant electes com nomenats del Consell General, el Govern i els comuns, així com els càrrecs directius d’organismes públics siguin estatals o comunals.

Els tres grups han expressat la seva voluntat d’entrar la proposició de llei a tràmit parlamentari durant el pròxim mes d’octubre.

Exit mobile version