El balanç dels primers tres mesos de l’acció de govern del nou equip de Compromís per la Seu està sent decebedor amb un ‘canvi’ promès en la passada campanya electoral que es va desinflant i que la ciutadania comença a percebre de manera negativa.
Un pobre balanç on es mantenen les mateixes formes i gairebé el mateix tarannà dels mandats anteriors de neoconvergents i republicans, fins i tot, mantenint als anteriors càrrecs de confiança en llocs estratègics com ara per exemple, el Sant Hospital, el Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU), les empreses dependents de l’ajuntament o l’emissora municipal.
Tampoc ha variat l’escenografia a l’hora de presentar o comunicar esdeveniments, mantenint l’opacitat informativa que fa impossible a la ciutadania accedir al portal de transparència, gairebé buit de contingut. En paral·lel l’àlbum de fotografies de l’alcalde Joan Barrera s’omple dia a dia per tal d’oferir una falsa realitat dels problemes importants que realment pateix la ciutadania. Un tarannà que, com ja va passar amb els equips neoconvergents i republicans, compta amb el rebuig d’una gran part de la població per considerar-ho com a actes d’autopropaganda.
El ‘canvi’ no està arribant a la societat urgellenca i s’imposa el continuisme de les polítiques d’etapes anteriors i que LA VALIRA ha pogut constatar preguntant a persones del carrer. La majoria d’elles han expressat sentir-se força defraudades per la gestió duta a terme fins ara pels integrants de la plataforma socialista.
Pujada d’impostos
Uns serveis que, en molts casos, continuen sent mediocres i amb la perspectiva d’un augment de tots els impostos a partir de l’any vinent. Tot plegat acompanyat amb una manca de sortides laborals per als joves que es veuen obligats a marxar fora de la Seu. En alguns casos el destí és Andorra, país que en les darreres setmanes ha estat notícia per les declaracions públiques dels seus mandataris.
L’executiu andorrà aposta, recordem, per un model fronterer que permeti a la mà d’obra residir a l’Alt Urgell. Un fet que reforça la idea de convertit la Seu en una ciutat dormitori. Un primer pas serà l’increment imminent de les freqüències de pas, cada 30 minuts, de la línia de bus entre la Seu i el Principat.
Mentre la capital alturgellenca es buida de jovent en acabar una part dels seus estudis, Compromís, igual que Junts i ERC, continua parlant de la necessitat de crear un nou hospital i una residència per a la gent gran, abonant la idea d’oferir infraestructures principalment per a una població cada vegada més envellida que en el transcurs dels anys es convertirà en el sector demogràfic predominant.
Mentrestant, l’ajuntament tampoc ha variat les seves accions encaminades a polítiques que afavoreixen la creació de llocs de treball més enllà de donar suport a estudis o jornades tècniques que han demostrat la seva inutilitat, tot i que suposen un considerable dispendi econòmic per a les arques públiques.
Les polítiques socials encara són continuistes amb un CAPAU que no funciona per l’excés de burocràcia i amiguisme establerts per l’antiga CiU (ara Junts) sense donar respostes eficients a una part dels usuaris i sense que, a curt i mitjà termini, s’albirin canvis.
Queixes també extensives dels usuaris de l’hospital a any llum d’oferir un servei de qualitat amb un director assistencial i una directora d’infermeria, titelles del regidor Jordi Fàbrega, que assisteixen, sense immutar-se, a un degoteig continu de professionals sanitaris que decideixen abandonar el centre urgellenc farts del menyspreu i manca de consideració dels seus superiors.
Un panorama complicat i difícil que, fins al moment, Barrera i el seu equip no han estat capacos de revertir presos de l’espasa de Dàmocles d’una moció de censura anunciada pels juntaires el mateix dia de la presa de possessió del nou alcalde.